Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων σύμφωνα με τις οποίες πολλοί εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να δεχτούν περικοπή αποδοχών σε αντάλλαγμα με την εργασία από το σπίτι.
Εξι στους δέκα Αμερικανούς και τέσσερις στους δέκα υπαλλήλους γραφείου στη Βρετανία δηλώνουν θετικοί απέναντι σε μία τέτοια προοπτική, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της εργασίας από απόσταση δηλώνουν πρόθυμοι να αποκηρύξουν παροχές όπως η υγειονομική περίθαλψη ή οι ημέρες άδειας μετ' αποδοχών. Βεβαίως αυτό ισχύει περισσότερο στις ΗΠΑ όπου οι συμβάσεις εργασίας δεν έχουν και πολλά κοινά με αυτές που γνωρίζουμε εδώ.
Οι εργαζόμενοι που τάσσονται υπέρ της τηλεργασίας δηλώνουν, φυσικά, πως ένας από τους λόγους που τους κάνει να μην θέλουν να πηγαίνουν στο γραφίο είναι η πανδημία του κορονοϊού. Έχοντας, όμως, ζήσει την εμπειρία των lockdown, πολλοί διαπιστώνουν πως, τελικά, η εργασία από το σπίτι δεν είχε καμία επίπτωση στην παραγωγικότητά τους, ενώ παράλληλα γλίτωσαν από δαπάνες όπως αυτές για τη μετακίνησή τους από και προς τη δουλειά.
Με αυτά τα δεδομένα ίσως να έχει λογική η πρόθεση πολλών εργαζομένων να δεχθούν μείωση μισθού, πιθανόν εκτιμώντας πως θα έχουν λιγότερα καθημερινά έξοδα. Ωστόσο αυτό σημαίνει περισσότερες ανάγκες σε εξοπλισμό και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ενώ οι πιο σκεπτικιστές σημειώνουν πως η εργασία από απόσταση μπορεί να χαλαρώσει τους δεσμούς του εργαζόμενου με τους συναδέφλους και τον εργοδότη. Τίποτα δεν είναι τέλειο, άλλωστε...
Σχόλια