Νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που μεταφράζει σε κείμενο τις σκέψεις παράλυτων ανθρώπων δημιούργησαν οι επιστήμονες. Πρόκειται για το BrainGate, μια συσκευή που ερμηνεύει τα σήματα νευρικής δραστηριότητας, τα οποία παράγονται κατά τη διάρκεια της γραφής.
Το παράδειγμα - αφορμή της συγκεκριμένης ανακάλυψης ήταν ένας 65χρονος άνδρας, που το 2007 έμεινε παράλυτος σε όλα του τα άκρα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γράψει. Όπως αναφέρει το Nature, κατά τη διάρκεια του πειράματος, εμφυτεύτηκαν ηλεκτρόδια στον κινητικό φλοιό του εγκεφάλου, με τον άνδρα να σκέφτεται ότι γράφει με ένα φανταστικό στυλό και χαρτί. Σκοπός ήταν να καταγράψουν τα σήματα της εγκεφαλικής δραστηριότητας, τα οποία στη συνέχεια ερμηνεύτηκαν από αλγόριθμους. Οι αλγόριθμοι αυτοί ,λοιπόν, αποκωδικοποιούσαν τις φανταστικές κινήσεις του στυλό του 65χρονου, όπου εντόπιζαν νοερά τα γράμματα του αλφαβήτου και μερικά βασικά σημεία στίξης.
Στις δοκιμές ο άνδρας κατάφερε να επιτύχει ταχύτητες γραφής 90 χαρακτήρων ανά λεπτό (περίπου 18 λέξεις ανά λεπτό), με περίπου 94% ακρίβεια (και έως 99% ακρίβεια με ενεργοποιημένη την αυτόματη διόρθωση). Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ταχύτητα είναι ίδια σχεδόν με αυτή που έχουμε όταν πληκτρολογούμε σε smartphone.
Κατά καιρούς, έχουν αναπτυχθεί παρόμοια συστήματα ,ως μέρος του BrainGate, όπου μεταφέρουν τη νευρική δραστηριότητα σε κείμενο. Όμως, αφορούν την πληκτρολόγηση σε υπολογιστή (πχ πληκτρολόγηση point-and-click με δρομέα υπολογιστή που ελέγχεται από το μυαλό) και όχι στις νευρικές αναπαραστάσεις του χειρόγραφου. Στην προκειμένη περίπτωση, το πείραμα του 65χρονου έδειξε αν όντως ένα εικονικό σύστημα γραφής μπορεί να βοηθήσει, όσους έχουν χάσει κάθε φυσική δραστηριότητα.
Μάλιστα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι διαφορετικές κινήσεις που κάνει ένας άνθρωπος όταν γράφει μπορούν να ερμηνευτούν πιο εύκολα από τους αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης. Κι αυτό γιατί τα αλφαβητικά γράμματα είναι πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Επομένως, το ΑΙ μπορεί να αποκωδικοποιήσει την πρόθεση του χρήστη πιο γρήγορα, καθώς σχεδιάζονται οι χαρακτήρες.
«Ως δεύτερος στόχος της έρευνας είναι η επέκταση του εν λόγω συστήματος, ώστε να περιλαμβάνει περισσότερα σύμβολα και χαρακτήρες» , τονίζουν οι επιστήμονες.
ΠΗΓΗ: Science Alert
Σχόλια