Μια σειρά από προτάσεις για την νομική προστασία εκατομμυρίων εργαζομένων στις διαδικτυακές πλατφόρμες υπέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σύμφωνα με όσα διαβάζουμε στο Δελτίο Τύπου που δημοσίευσε, τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν έναν κατώτατο μισθό, συλλογικές διαπραγματεύσεις, άδεια μετ' αποδοχών, επιδόματα ανεργίας και ασθένειας αλλά και συντάξεις.
Ουσιαστικά, με αυτό το νέο πλαίσιο κανόνων η ΕΕ θέλει να κάνει ξεκάθαρο πότε μια πλατφόρμα είναι ένας απλός μεσάζων ή ένας εργοδότης που έχει περισσότερες υποχρεώσεις ως προς τους εργαζομένους της. Όπως αναφέρει η Επιτροπή, περίπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι στην ΕΕ εργάζονται σε ψηφιακές πλατφόρμες, εκ των οποίων 5,5 εκατομμύρια , ενδέχεται εσφαλμένα να θεωρηθούν ως αυτοαπασχολούμενοι, γεγονός που κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη να κατοχυρωθούν εργασιακά δικαιώματα.
Τα φαινόμενα εργασιακής ανισότητας και οι αντιδράσεις
Πρόκειται για ένα μείζον θέμα που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις παγκοσμίως, εξαιτίας ορισμένων περιστατικών εργασιακής ανισότητας που ήρθαν στην επιφάνεια. Όπως υπενθυμίζουν οι New York Times, εταιρείες όπως η Uber αλλά και υπηρεσίες παράδοσης τροφίμων όπως η Deliveroo, κατηγορήθηκαν ότι κατηγοριοποιούσαν κάποια από τα μέλη του προσωπικού ως ανεξάρτητους εργαζομένους, με σκοπό να αποφύγουν όλες τις νομικές υποχρεώσεις.
Ορισμένες χώρες, βέβαια, έχουν ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζουν μια μορφή κανόνων προστασίας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο ,για παράδειγμα, ήδη από το Φεβρουάριο κατοχυρώθηκε απόφαση, που υποχρέωνε την Uber να αλλάξει τις συμβάσεις εργασίας στους οδηγούς και να τους προσφέρει κατώτατο μισθό, αλλά και αμειβόμενη άδεια.
Όπως ήταν αναμενόμενο, κάπου εδώ έρχονται και οι αντιδράσεις. Πρώτη η Uber έχει εκφράσει την ένσταση της για τα επερχόμενα μέτρα της ΕΕ, τονίζοντας πως θα αυξήσουν το κόστος για τους πελάτες, θέτοντας θέσεις εργασίας σε κίνδυνο.
«Φρένο» στην αλγοριθμική διαχείριση των συμβάσεων
Επιπλέον, ένα ακόμα σύνηθες φαινόμενο είναι οι αυτοματοποιημένες, μέσω αλγόριθμου, αλλαγές στις συμβάσεις των εργαζομένων, κάτι που πολλές φορές τους θέτει προ εκπλήξεως. Για το λόγο αυτό, εκτός από το καθεστώς απασχόλησης, οι προτάσεις της ΕΕ υποχρεώνουν τις πλατφόρμες να παρέχουν στις εθνικές αρχές δεδομένα που διευκρινίζουν τα δικαιώματα των αυτοαπασχολούμενων στις συλλογικές συμβάσεις. «Τα νέα μέτρα θα προστατεύουν τους αυτοαπασχολούμενους ενώ θα υπάρξουν και νέες διασφαλίσεις απέναντι στις παγίδες της αλγοριθμικής διαχείρισης» τόνισε η εκτελεστική αντιπρόεδρος της ΕΕ Margrethe Vestager.
Πληροφορίες αναφέρουν πως αν εγκριθεί το εν λόγω θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ, οι κανόνες του θα είναι από τους πιο αυστηρούς στον κόσμο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως είναι μια αρκετά χρονοβόρα διαδικασία. Πρώτα, δηλαδή, πρέπει να συζητηθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο και στη συνέχεια να εγκριθούν από μεμονωμένα κράτη μέλη. Όπως σημειώνουν οι New York Times, οι κανόνες είναι απίθανο να γίνουν νόμοι πριν από το 2024.
Σχόλια