Η Ευρώπη θέλει και άλλους δορυφόρους

Η Ευρώπη θέλει και άλλους δορυφόρους



Δύο πρωτοβουλίες παρουσίασε την Τρίτη η Κομισιόν για τον τομέα του Διαστήματος, παρά την… γκρίνια που έχει διατυπωθεί από αρμόδια όργανα στις Βρυξέλλες που βλέπουν πως οι νέες φιλοδοξίες μπορεί να αποδειχθούν μια μαύρη οικονομική τρύπα.

Η Κομισιόν, μέσω του αρμοδίου επιτρόπου για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν, τονίζει την ανάγκη για ασφαλή συνδεσιμότητα, η οποία  -όπως σημειώνεται και στη σχετική ανακοίνωση- αποτελεί στρατηγικό πλεονέκτημα για την ανθεκτικότητα της Ευρώπης. “Η ασφαλής συνδεσιμότητα αποτελεί δημόσιο αγαθό για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τους πολίτες. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή προτείνει ένα φιλόδοξο σχέδιο για ένα ασφαλές διαστημικό σύστημα επικοινωνιών της ΕΕ, το οποίο:

    θα διασφαλίσει την μακροπρόθεσμη διαθεσιμότητα αδιάκοπης πρόσβασης σε ασφαλείς και οικονομικά αποδοτικές υπηρεσίες δορυφορικών επικοινωνιών παγκοσμίως. Θα υποστηρίξει την προστασία κρίσιμων υποδομών, την επιτήρηση, εξωτερικές δράσεις, τη διαχείριση κρίσεων και εφαρμογές ζωτικής σημασίας για την οικονομία, την ασφάλεια και την άμυνα των κρατών μελών·

    θα επιτρέψει στον ιδιωτικό τομέα την παροχή εμπορικών υπηρεσιών που μπορούν να διευκολύνουν την πρόσβαση σε προηγμένες, αξιόπιστες και ταχείες συνδέσεις για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, ακόμα και στις νεκρές ζώνες για τις επικοινωνίες, διασφαλίζοντας συνοχή σε όλα τα κράτη μέλη. Πρόκειται για έναν από τους στόχους της προτεινόμενης ψηφιακής δεκαετίας 2030. Το σύστημα θα παρέχει επίσης συνδεσιμότητα σε γεωγραφικές περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος, όπως η Αφρική και η Αρκτική, στο πλαίσιο της στρατηγικής Global Gateway (παγκόσμια πύλη) της ΕΕ.”.

Το συνολικό κόστος της πρωτοβουλίας υπολογίζεται στα  6 δισ. ευρώ, με τη συνεισφορά της Ε.Ε. να ανέρχεται σε 2,4 δισ. Στη χρηματοδότηση θα συμμετάσχουν διάφορες πηγές, ανάμεσά τους η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος αλλά και ο ιδιωτικός τομέας.

Στην ουσία, η Ευρώπη θέλει ένα δικό της δορυφορικό δίκτυο που θα ανταγωνίζεται τα δίκτυα της Amazon και της SpaceX. Βεβαίως μετά την επιτυχία του συστήματος δορυφορικής πλοήγησης Galileo και την εμπειρία που έχει αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, πολλά όνειρα είναι εύκολο να πραγματοποιηθούν. Ωστόσο οι εσωτερικές υπηρεσίες ελέγχου της Ε.Ε. έχουν προειδοποιήσει πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία (όσο θεμιτή και αν είναι) θα βρεθεί να ανταγωνίζεται εμπορικές υπηρεσίες. Οι υπερασπιστές της πρωτοβουλίας όμως τονίζουν πως το ευρωπαϊκό σύστημα με τη δυνατότητα κρυπτογραφημένης μετάδοσης των πληροφοριών θα μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη της Αφρικής αλλά και στην απεξάρτηση της ηπείρου από την Κίνα. Ο ασιατικός γίγαντας έχει αποκτήσει ισχυρή παρουσία σε πολλές αφρικανικές χώρες και αυτό κάθε άλλο παρά αρέσει στην Ευρώπη, η οποία βεβαίως επί δεκαετίες δεν έκανε και πολλά για την ουσιαστική ανάπτυξη των χωρών νοτίως της.  Ο επίτροπος Μπρετόν προωθεί με ιδιαίτερη ένταση την ιδέα του ευρωπαϊκού ασφαλούς δικτύου δορυφορικών επικοινωνιών και μάλλον έχει βρει ευήκοα ώτα τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην αγορά.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home