Τρεις μέρες αφιερωμένες στην κοινότητα των developers. Τους σύγχρονους διαμορφωτές του κόσμου μας, όπως τους χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Microsoft, Σάτια Ναντέλα. Το τριήμερο συνέδριο Microsoft Build, το μεγαλύτερο event για τους developers από τη Microsoft, ολοκληρώθηκε, με τη Microsoft να παρουσιάζει πλήθος νέων εργαλείων, χαρακτηριστικών και ενημερώσεων πάνω σε όλο τον φάσμα των προϊόντων της: τα Windows, το Microsoft Sotre, το Microsoft Teams, το Azure κ.α. Ξεπέρασαν τις 50, οι αλλαγές που ανακοίνωσε ο αμερικανικός κολοσσός και έχουν ως στόχο αρχικά να βοηθήσουν τους προγραμματιστές να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα των δικών τους λύσεων ή να δημιουργήσουν καινούρια προϊόντα και στη συνέχεια να βελτιώσουν την εμπειρία των τελικών χρηστών.
Σημαντικά και τα μηνύματα του παγκόσμιου συνεδρίου της Microsoft, τα οποία πηγάζουν είτε από τις δηλώσεις των στελεχών της εταιρείας είτε από τα νέα χαρακτηριστικά που παρουσιάστηκαν. Ξεκινώντας από την αρχική τοποθέτηση του διευθύνοντος συμβούλου της Microsoft, ο οποίος σημείωσε ότι οι περίπου 30 εκατομμύρια developers σε όλο τον κόσμο είναι αυτοί που διαμορφώνουν, επηρεάζουν, εμπλουτίζουν την καθημερινότητα δισεκατομμυρίων ανθρώπων, υποδεικνύοντας καταρχάς το ρόλο που έχει η ψηφιακή τεχνολογία σήμερα και κατ’ επέκταση τη σημασία που έχει ένα καλό, λειτουργικό, software στη ζωή όλων μας.
Ένα event αποκλειστικά για τους developers
Σε αντίθεση με τα άλλα δύο μεγάλα ονόματα, Apple και Google, τα συνέδρια των οποίων είναι επικεντρωμένα στα νέα χαρακτηριστικά που έρχονται για τους καταναλωτές, η Microsoft στα τελευταία χρόνια του Microsoft Build δίνει έμφαση, σχεδόν αποκλειστικά, στην κοινότητα των developers. Οι αλλαγές και τα νέα εργαλεία που παρουσιάζει ανοίγουν την πόρτα στους προγραμματιστές να δημιουργήσουν τις δικές τους λύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα υιοθετηθούν από τους χρήστες. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που μας χτύπησε την πόρτα η πανδημία και το Microsoft Build μεταφέρθηκε στο online περιβάλλον -και όχι σε κάποιο συνεδριακό κέντρο- αυτή η στόχευση της αμερικανικής εταιρείας έγινε ακόμα πιο έντονη. Από αυτήν την άποψη, αν είσαι για παράδειγμα φαν των Windows το Build ίσως δεν είναι το συνέδριο που θα παρακολουθήσεις ανελλιπώς, αν όμως θέλεις να μάθεις που πηγαίνει η πλατφόρμα, ποια είναι η κατεύθυνση, μάλλον δεν θα ξεκολλήσεις από την οθόνη του υπολογιστή σου τις τρεις μέρες που πραγματοποιείται το event.
Μετά από αυτήν την απαραίτητη διευκρίνηση μπορούμε να προχωρήσουμε σ’ αυτά που έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση στη διάρκεια του φετινού συνεδρίου.
Εμπειρίες επόμενης γενιάς από τα Windows
Στο session με τον (κυπριακής καταγωγής) Πάνο Πανάι η Microsoft μας έδωσε μια εικόνα για το μέλλον των Windows και το όραμά της για το μέλλον των υπολογιστών. Στις σημαντικές ειδήσεις που προέκυψαν, περιλαμβάνονται οι νέες λειτουργίες του Microsoft Store, όπως η δυνατότητα δημιουργίας στοχευμένων διαφημίσεων για τους developers, όπως και η δυνατότητα αυτόματης επαναφοράς εφαρμογών κατά το σετάρισμα ενός νέου υπολογιστή, όπως επίσης και η δυνατότητα που θα προσφέρει πλέον η Microsoft σε τρίτους κατασκευαστές να αναπτύσσουν τα δικά τους Widgets για το λειτουργικό της, ενώ και η ανανεωμένη εφαρμογή OneNote κέντρισε σίγουρα το ενδιαφέρον. Τα στελέχη της Microsoft αναφέρθηκαν στα σχέδια εγγενών εκδόσεων Arm64 για το Visual Studio 2022 και το VS Code, στα οφέλη των NPUs (neural processing units), με το παράδειγμα του Project Volterra (προϊόν συνεργασίας με τη Qualcomm) για το μέλλον των υπολογιστών.
Low code και collaborative apps
Ένα εξίσου σημαντικό μήνυμα του συνεδρίου ήταν ο εκδημοκρατισμός της ανάπτυξης λογισμικού, με τους ανθρώπους της Microsoft να επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να αποτελεί έργο αποκλειστικά για εκείνους που έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στη δημιουργία κώδικα. Η πρόθεση της εταιρείας να δώσει έμφαση στο λεγόμενο «low code» ήταν εμφανής από πέρυσι, φέτος όμως ήταν μάλλον πιο έντονη. Η πλατφόρμα Microsoft Power Platform απέκτησε και νέα «μέλη» κάτω από την ομπρέλα της, με το Power Pages να προσφέρει την ευχέρεια εύκολης δημιουργίας ασφαλών και πλήρως λειτουργικών ιστοσελίδων για τις επιχειρήσεις και το web σελίδων και το Power Apps Express να μπορεί να μετατρέψει εικόνες και άλλα αρχεία σε κώδικα και κατ’ επέκταση σε λειτουργικές εφαρμογές.
Από το μενού του Microsoft Build δεν θα μπορούσε να λείπει το Teams, η πλατφόρμα της εταιρείας για το υβριδικό γραφείο του σήμερα και του αύριο. Το μεγάλο νέο εδώ ήταν το Live Share που φέρνει η Microsoft, επιτρέποντας στους developers να δημιουργήσουν εφαρμογές τις οποίες θα μπορούν οι συμμετέχοντες ενός meeting να μοιράζονται απευθείας μέσα από το Teams και να σχολιάζουν, να διορθώνουν και να βελτιώνουν τα αρχεία τους.
Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι οι λεγόμενες συνεργατικές εφαρμογές θα παρουσιάσουν σημαντική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και η Microsoft επενδύει και σε αυτό το πεδίο. Μάλιστα, υπήρχε και ειδικά αφιερωμένο session στο οποίο στελέχη της Microsoft εξηγούσαν πως είναι δυνατή η δημιουργία collaborative apps για το Teams αλλά και τα Windows.
Προφανώς, στη διάρκεια του Microsoft Build υπήρξαν και πολλά ακόμα σημεία ενδιαφέροντος. Όσοι δεν κατάφεραν να το παρακολουθήσουν live τις προηγούμενες ημέρες έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν και on demand όποια στιγμή το θελήσουν, είτε από τη σελίδα του Microsoft Build είτε από το YouTube κανάλι Microsoft Developer, επιλέγοντας τα session που τους ενδιαφέρουν.
Σχόλια