Ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η πρώην επίτροπος Νίλι Κροουζ είναι δύο μόνο από τα πρόσωπα που φέρονται να "έκαναν πλάτες" στην Uber. Η διαρροή 124.000 εμπιστευτικών εγγράφων μέσω του Guardian και της Διεθνούς Κοινοπραξίας Δημοσιογράφων αποκαλύπτει μερικές από τις διόλου μοντέρνες τακτικές που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις είχε υιοθετήσει η Uber για να επικρατήσει έναντι ανταγωνιστών της, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών οδηγών ταξί.
Τα έγγραφα καλύπτουν την περίοδο από το 2013 έως το 2017, όταν επικεφαλής της εταιρείας ήταν ο συνιδρυτής της Trais Kalanicκ. Οπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων, ο Kalanick ήθελε να επιβάλει τη δραστηριοποίηση της Uber σε διάφορες πόλεις ακόμα και αν αυτό σήμαινε την παραβίαση νόμων. Κορυφαία στελέχη της εταιρείας εμφανίζονται σε μεταξύ τους διαλόγους να παραδέχονται πως η Uber παραβιάζει τον νόμο και πως οι ίδιοι λειτουργούν ως πειρατές, μια λέξη που όπως φαίνεται σε πολλά μήκη και πλάτη του κόσμου σημαίνει "παράνομο ταξί".
Ο Kalanick σε μία τουλάχιστον συζήτηση με αφορμή τις αντιδράσεις των επαγγελματιών οδηγών ταξί στην Γαλλία δηλώνει πως η αναταρχή θα βοηθήσει την εταιρεία του καθώς "η βία εγγυάται την επιτυχία". Στην υπόθεση εμπλέκεται ο Εμανουέλ Μακρόν από την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομίας, όταν έβλεπε συχνά πυκνά στελέχη της εταιρείας πίσω από κλειστές πόρτες. Ο Μακρόν φαίνεται πως είχε πάρει πολύ ζεστά το θέμα της δραστηριοποίησης της Uber στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας και είχε ενημερώσει την εταιρεία πως είχε καταλήξει σε συμφωνία με συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο προς όφελος της ίδιας της Uber.
Αλλοι πολιτικοί δεν ήταν τόσο θετικοί απέναντι στην Uber. Ο νυν καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς είχε προκαλέσει την οργή των στελεχών της εταιρείας όταν απέρριψε τις αιτιάσεις τους και επέμεινε υπέρ της αμοιβής των συνεργαζόμενων οδηγών τουλάχιστον με τον βασικό μισθό. Οι διευθυντές της Uber τον... περιέλαβαν στις μεταξύ τους κουβέντες αποκαλώντας τον κωμικό. Ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ήταν σαφώς πιο φιλικός απέναντι στην Uber. Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της αμερικανικής κυβέρνησης είχε μιλήσει στο Νταβός για μια εταιρεία που θα δίνει σε εκατομμύρια εργαζόμενους την ελευθερία να εργάζονται όσες ώρες επιθυμούν. Μιλούσε για την Uber απέναντι στην οποία φιλικά διακείμενη ήταν και η Νίλι Κροουζ την εποχή που ήταν μέλος της Κομισιόν με αντικείμενο το χαρτοφυλάκιο των ψηφιακών υπηρεσιών. Η Κρόους φέρεται να είχε μεσολαβήσει υπέρ της Uber στον Ολλανδό πρωθυπουργό και οι αποκαλύψεις προκαλούν σήμερα πίεση στην Κομισιόν για τη διενέργεια έρευνας. Η Κρόους υποστηρίζει πως ήταν κομμάτι της δουλειάς της να μιλά σε πολιτικούς για νεοφυείς επιχειρήσεις όμως οι επικριτές της τονίζουν πως την περίοδο που έκανε τον ενδιάμεσο η Uber ήταν αντικείμενο δικαστικής έρευνας στην Ολλανδία.
H εταιρεία παραδέχεται πως στο παρελθόν έχει κάνει πολλά λάθη και εσφαλμένα βήματα αλλά πως υπό την καθοδήγηση του τωρινού επικεφαλής της, του Dara Khosrowshahi, έχει μπει στον ίδιο δρόμο.
Σχόλια