Πενήντα χρόνια μετά την τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη με το Απόλλων 17 η ΝΑΣΑ επιστρέφει στον φυσικό δορυφόρο της Γης με την αποστολή Άρτεμις 1. Μπορεί η προγραμματισμένη για σήμερα εκτόξευση του διαστημοπλοίου Orion να αναβλήθηκε, αλλά αυτό δεν αλλάζει το βασικό στόχο, που είναι μια πιο μόνιμη βάση και παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη μέσα στα επόμενα χρόνια.
To διαστημόπλοιο Orion ήταν προγραμματισμένο να εκτοξευτεί λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα σηματοδοτώντας την επίσημη έναρξη του προγράμματος Άρτεμις. Όμως καιρικά και μηχανικά προβλήματα (διαρροή υδρογόνου) οδήγησαν τη NASA στην απόφαση να αναβάλλει τη σημερινή εκτόξευση, με επόμενη ημερομηνία την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, η διαστημική υπηρεσία είχε ενημερώσει εδώ και αρκετό καιρό ότι σε περίπτωση που κάτι δεν πήγαινε καλά στις 29 Αγούστου είχε δύο ακόμα ανοικτά παράθυρα στις 2 και 5 Σεπτεμβρίου.
Η πρώτη μη επανδρωμένη αποστολή Άρτεμις 1 έχει ως κύριο στόχο να διαπσιστωθούν οι δυνατότητες του διαστημοπλοίου στις πραγματικές συνθήκες μίας πτήσης προς τη Σελήνη και να διασφαλιστεί η ασφαλής επιστροφή στη Γη και η ανάκτησή του. Το Orion θα αφήσει τη Γη προσαρμοσμένο πάνω σε έναν πύραλο SLS, ο οποίος είναι σήμερα ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ.
Η διάρκεια της αποστολής έχει προσδιοριστεί σε 42 ημέρες και το διαστημόπλοιο θα καλύψει μία απόσταση περίπου 3 εκατ. χιλιομέτρων. Αν όλα πάνε καλά το Orion θα κάνει μερικές βόλτες γύρω από τη Σελήνη και θα επιστρέψει στη Γη στα μέσα του Οκτωβρίου.
Το επόμενο βήμα είναι η επανδρωμένη αποστολή του Άρτεμις ΙΙ που προγραμματίζεται για το 2024. Το τετραμελές πλήρωμα του διαστημοπλοίου όμως δεν πρόκειται να πατήσει στη Σελήνη, όπως συνέβη με το Απόλλων 8. Η επιστροφή του ανθρώπου στην επιφάνεια της Σελήνης προγραμματίζεται να γίνει με την τρίτη αποστολή του προγράμματος Άρτεμις που προγραμματίζεται για το 2025 ή τις αρχές του 2026 το αργότερο. Το όχημα προσεδάφισης της συγκεκριμένης αποστολής κατασκευάζεται από τα χέρια των μηχανικών της SpaceX, ενώ μεγάλος στόχος του προγράμματος είναι η κατασκευή ενός διαστημικού σταθμού που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη.
Σχόλια