Πτωτικά συνεχίζει να κινείται η παγκόσμια αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, με το τρίτο τρίμηνο να κλείνει με διψήφιο, αρνητικό νούμερο, όπως προκύπτει από τις αναφορές τόσο της IDC όσο και της Canalys. Η πρώτη κάνει λόγο για απώλειες της τάξης του 15%, ενώ η δεύτερη τις ανεβάζει στα επίπεδα του 18%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, ωστόσο και οι δύο εταιρείες σημειώνουν ότι οι πωλήσεις κινούνται πάνω από τα επίπεδα προ πανδημίας.
Πληθωρισμός, πάγωμα της ζήτησης και προβλήματα στην προμήθεια έχουν συντελέσει στην πτώση, η οποία για κάποια από τα πιο μεγάλα ονόματα του κλάδου ξεπερνάει ακόμα και το -20%. Η IDC σημειώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την αύξηση τιμών που παρατηρείται στον κλάδο, η οποία ανέβασε τη μέση τιμή πώλησης έως και τα 910 δολάρια (στο πρώτο τρίμηνο), τιμή η οποία είναι η μεγαλύτερη εδώ και περίπου μια εικοσαετία (2004). Ωστόσο, με την επιβράδυνση της ζήτησης και τις προσφορές, η άνοδος της μέσης τιμής αντιστράφηκε, σημάδι ότι η αγορά βρίσκεται σε ένα είδος υποχώρησης, προκειμένου να τονώσει το ενδιαφέρον.
Από τους κατασκευαστές της πρώτης πεντάδας στην κατάταξη και σύμφωνα με τα στοιχεία της IDC, η Lenovo παρότι διατηρεί με ασφάλεια την πρώτη θέση, εμφανίζει απώλειες 16,1% με το μερίδιο αγοράς της να πέφτει στο 22,7%. Ακόμα μεγαλύτερες είναι οι απώλειες των πωλήσεων της HP και της Dell, που ακολουθούν, στο -27,8% και στο -21,2%. Εντελώς αντίθετη πορεία εμφανίζει η Apple, τέταρτη στην κατάταξη, με τις πωλήσεις να έχουν ενισχυθεί κατά 40,2% και μερίδιο αγοράς στο 13,5%, ενώ στην πέμπτη θέση βρίσκουμε την Asus με μερίδιο αγοράς 7,5%. Όμως και οι πωλήσεις της τελευταίας κινήθηκαν αρνητικά, στο -7,8%. Συνολικά η παγκόσμια αγορά έκλεισε στα 74,25 εκατομμύρια τεμάχια, όγκος πωλήσεων που είναι μειωμένος κατά 13 εκατομμύρια (τεμάχια) σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2021.
Σχόλια