Το Κέντρο Τηλεόρασης ενός από τα μεγαλύτερα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα παγκοσμίως επισκεφθήκαμε με τη συμβολή της Sony, κατά τη διάρκεια της διαμονής μας στο Λονδίνο για τα 2011 Sony World Photography Awards. Ο λόγος για το Κέντρο Τηλεόρασης του BBC, του δημόσιου αγγλικού δικτύου, που ο ρόλος του, ιδιαίτερα στην Αγγλία, φαίνεται να ξεπερνάει τα όρια της ραδιοτηλεόρασης και να αγγίζει εκείνα του θεσμού. Άλλωστε, δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ένα δίκτυο να είναι ανοικτό στις επισκέψεις του κοινού, που θέλει να μυηθεί για λίγη ώρα στον τρόπο λειτουργίας της τηλεόρασης. Προφανώς, αυτή η πρωτοβουλία είναι ενδεικτική και για το πώς αντιλαμβάνεται ο αγγλικός λαός το ρόλο της τηλεόρασης και το πάθος που μάλλον έχει σε σχέση με αυτό το μέσο. Αυτό το πάθος το διαπιστώσαμε και στις αντιδράσεις 3-4 άγγλων πολιτών, που περιηγηθήκαν ταυτόχρονα με τη δημοσιογραφική αποστολή στο Κέντρο… Σκεφτείτε, μια ανάλογη πρωτοβουλία εδώ στη χώρα μας… Πόση επιτυχία θα μπορούσε να έχει;
Το Κέντρο Τηλεόρασης του BBC ξεκίνησε να κατασκευάζεται στα τέλη της δεκαετίας του ’40 και ο σχεδιασμός των εγκαταστάσεων σε σχήμα λατινικού ερωτηματικού (?) του δίνει το δικαίωμα να θεωρείται ως το μεγαλύτερο «ερωτηματικό» στον κόσμο. Στις εγκαταστάσεις του φιλοξενούνται περίπου 5.000 υπάλληλοι, οι 2.000 εκ των οποίων απασχολούνται αποκλειστικά με τον τομέα των ειδήσεων. Όπως μας ανέφεραν οι άνθρωποί του που μας ξενάγησαν στους χώρους του κέντρου, σε ποσοστό 85% το προσωπικό του αποτελείται από δημοσιογράφους, οι οποίοι χωρίς τη βοήθεια ειδικών (σεναριογράφων, ηθοποιών) υλοποιούν το σενάριο και γενικότερα παράγουν το πρόγραμμα των καναλιών του BBC. Για να βγει όμως το πρόγραμμα, το προσωπικό του BBC δεν δουλεύει το κλασσικό 8ωρο αλλά οι βάρδιες του αγγίζουν ή και ξεπερνούν, σύμφωνα με όσα μας ανέφεραν τα στελέχη του, τις 12 ώρες στη διάρκεια του 24ώρου.
Στη διάρκεια της παραμονής μας στο BBC επισκεφθήκαμε ένα τηλεοπτικό στούντιο πολλαπλών χρήσεων, την κεντρική είσοδό του, η οποία έχει παραμείνει αναλοίωτη μέσα στα 60 χρόνια λειτουργίας του Κέντρου, καθώς και ένα από τα καμαρίνια, στα οποία προετοιμάζονται οι καλεσμένοι. Εκεί, οι οικοδεσπότες του BBC, μας ανέφεραν ότι η γνωστή αμερικανίδα τραγουδίστρια Jennifer Lopez είναι ανεπιθύμητο πρόσωπο στο BBC, καθώς για να βγει μια συνέντευξή της πριν μερικά χρόνια, απαίτησε να γίνουν πολύ μεγάλες ανακατασκευές στη χρήση κάποιων χώρων του κτιρίου. Απαιτήσεις, οι οποίες κρίθηκαν από τη διοίκηση του BBC, αφού πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη, παράλογες και ανεπυθήμητες για το μέλλον.
Αμέσως μετά ακολούθησε η ξενάγησή μας στους χώρους, όπου παράγονται τα δελτία καιρού για τα κανάλια του BBC. Όπως μας εξήγησαν, το αγγλικό κοινό έχει μια μανία με τον καιρό, οπότε τα αντίστοιχα δελτία είναι αρκετά στη διάρκεια της ημέρας. Προφανώς για να είναι σε θέση να ικανοποιήσουν την αντίστοιχη ζήτηση με το λιγότετο δυνατό κόστος, στο BBC έχουν δημιουργήσει μια υποδομή, μέσω της οποίας το κόστος γυρίσματος ενός δελτίου καιρού πέφτει στις 16 λίρες, ποσό μηδαμινό, αν σκεφτείτε ότι το κόστος γυρίσματος στο τηλεοπτικό στούντιο (που αναφέραμε προηγουμένως) κυμαίνεται σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες λίρες. Ειδικότερα, κάθε μετεωρολόγος, που παρουσιάζει το εκάστοτε δελτίο, περνάει το όνομά του στον υπολογιστή, ο οποίος προσααρμόζει την κάμερα, τα φώτα και τα επίπεδα εγγραφής του ήχου στο προφίλ του. Με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι απαραίτητος ο χειριστής κάμερας και φωτισμού αλλά ούτε και ο ηχολήπτης, μειώνοντας το κόστος στο ελάχιστο δυνατό επίπεδο.
Το κύρος και την αναγνώριση που τυγχάνει το BBC ως τηλεοπτικός και ειδησεογραφικός Οργανισμός τα γνωρίζαμε ως ένα βαθμό πριν την επίσκεψή μας στο Κέντρο Τηλεόρασης. Όμως, η ξενάγησή μας πίσω από τις κάμερες και οι αντιδράσεις-περιέργεια των Άγγλων επισκεπτών (που περιηγήθηκαν ταυτόχρονα με τη δημοσιογραφική αποστολή το Κέντρο Τηλεόρασης) σε κάθε γωνιά των κτιριακών εγκαταστάσεων μας απέδειξε ότι το BBC δικαιολογεί απολύτως τη φήμη του.
Σχόλια