Τροπολογία για το «panic button», την ψηφιακή εφαρμογή που θα επιτρέπει σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας να ενημερώνουν άμεσα και με ασφάλεια τις αστυνομικές αρχές σε περίπτωση κινδύνου κατατέθηκε στη Βουλή. Πρόκειται για την εφαρμογή για την οποία είχε κάνει μια πρώτη ενημέρωση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον προηγούμενο Μάρτιο, σημειώνοντας ότι η λειτουργία της και στην Ελλάδα ήταν αίτημα πολλών γυναικείων οργανώσεων.
Η λειτουργία της εφαρμογής είναι πολύ απλή, έτσι ώστε να μειώνεται στον ελάχιστο δυνατό χρόνο η ενημέρωση και ανταπόκριση των αστυνομικών Αρχών στον ελάχιστο δυνατό χρόνο. Για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αρκεί μόνο το πάτημα ενός πλήκτρου στο smartphone με το οποίο θα ενημερώνεται η Αστυνομία, η οποία θα λαμβάνει και τα απαραίτητα γεωγραφικά δεδομένα, προκειμένου να διαθέτει όλη την απαραίτητη πληροφορία για την ανταπόκρισή της. Όπως και στη λειτουργία του 112 έτσι και στο «κουμπί πανικού» το σήμα θα φθάνει στις Αρχές, ανεξάρτητα από πιθανούς περιορισμούς του τηλεπικοινωνιακού δικτύου.
Η τροπολογία που κατατέθηκε αφορά στην πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου και θα συμμετέχει συγκεκριμένος αριθμός δικαιούχων, που θα εγκαταστήσουν την εφαρμογή στο smartphone τους. Η πιλοτική λειτουργία θα διαρκέσει ένα χρόνο και εν συνεχεία το σύστημα θα αξιολογηθεί πριν την καθολική εφαρμογή του.
Η ανάπτυξης της εφαρμογής «panic button» είναι μια δωρεά του ιδρύματος Vodafone, το οποίο έχει μια μεγάλη εμπειρία σε αυτού τους είδους της εφαρμογές, έχοντας λανσάρει σχετικά apps σε χώρες, όπως η Ινδία, η Τουρκία, το Λεσότο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ιρλανίδα, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.
Σχόλια