Μια πρόσφατη έρευνα της Kaspersky σχετικά με τις συνέπειες της αυτοματοποίησης και της αυξημένης χρήσης ρομπότ έδειξε το αυξανόμενο επίπεδο ρομποτοποίησης στις εταιρείες, αλλά έφερε, ταυτόχρονα, στο προσκήνιο τον αυξημένο αριθμό κινδύνων για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο που μπορεί να επιφέρει. Σήμερα, το 79% των εργαζομένων πιστεύει ότι τα ρομπότ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ευρύτερα και σε διάφορους κλάδους, ωστόσο, το 85% από αυτούς φοβάται το robot hacking.
Σήμερα, η ρομποτική χρησιμοποιείται για τον έλεγχο βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου, διαδικασιών παραγωγής και της τεχνολογίας των πληροφοριών γενικότερα. Αντικαθιστά τη χειρωνακτική εργασία, βελτιώνοντας την απόδοση, την ταχύτητα, την ποιότητα και την απόδοση. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η Kaspersky πραγματοποίησε μια έρευνα για να μάθει τη γνώμη των εργαζομένων σε κατασκευαστικές εταιρείες και άλλους μεγάλους οργανισμούς σε όλον τον κόσμο σχετικά με τις συνέπειες της αυτοματοποίησης και της αυξημένης χρήσης ρομπότ. Στόχος ήταν να συγκεντρωθούν οι σκέψεις των εργαζομένων σχετικά με την ασφάλεια των ρομπότ και των αυτοματοποιημένων συστημάτων στις εταιρείες τους. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 15 χώρες: ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Σιγκαπούρη, Αργεντινή, Βραζιλία, Αίγυπτο, Νότια Αφρική, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία.
Οι εργαζόμενοι ανέφεραν αύξηση των επιπέδων ρομποτοποίησης στις εταιρείες τους τα τελευταία 2 χρόνια. Το 41% των εργαζομένων δήλωσε ότι οι οργανισμοί τους χρησιμοποιούν ήδη ρομπότ και το 29% των οργανισμών σχεδιάζει να τα χρησιμοποιήσει στο εγγύς μέλλον.
Ένα από τα ευρήματα της έρευνας ήταν ότι οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα ρομπότ μπορούν να βοηθήσουν τις βιομηχανίες να αυξήσουν τα οικονομικά οφέλη τους αλλά και να σώσουν τους ανθρώπους από επικίνδυνα καθήκοντα.
Αυτήν την άποψη συμμερίζονται περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους που συμμετείχαν στην έρευνα, καθώς το 52% πιστεύει ότι η χρήση ρομπότ μπορεί να επιταχύνει και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των διαδικασιών παραγωγής και να μειώσει το κόστος, και το 60% πιστεύει ότι η ρομποτοποίηση μπορεί να απαλλάξει τους ανθρώπους από δύσκολα ή επικίνδυνα καθήκοντα, να μειώσει τους κινδύνους για τη ζωή και την υγεία στο μέλλον. Αυτό, με τη σειρά του, θα βοηθήσει τους εργαζόμενους να αποφύγουν τα καθημερινά και βαρετά καθήκοντα και να διατηρήσουν πιο ενδιαφέρουσες και υψηλά αμειβόμενες θέσεις (36%).
Πάνω από ένας στους τρεις ερωτηθέντες θεωρεί ότι ένα από τα βασικά καθήκοντα που μπορούν να εκτελέσουν με επιτυχία τα ρομπότ είναι να δημιουργήσουν ένα ασφαλές περιβάλλον και να μειώσουν την πιθανότητα ατυχημάτων λόγω ανθρώπινου λάθους. Αυτήν την άποψη συμμερίζεται το 36% των εργαζομένων.
Ένα άλλο σημαντικό εύρημα ήταν ότι οι κίνδυνοι για την κυβερνοασφάλεια αυξάνονται λόγω της ρομποτοποίησης.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων (85%) πιστεύει ότι τα ρομπότ μπορούν να παραβιαστούν και το 51% γνωρίζει περιστατικά όπως αυτά που συμβαίνουν στην εταιρεία τους ή σε άλλες τοπικές επιχειρήσεις. Οι ερωτηθέντες διίστανται στην εκτίμησή τους για το πόσο προστατευμένα είναι τα ρομπότ: σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι (44%) πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν αρκετά μέτρα κυβερνοασφάλειας για την προστασία των ρομπότ σε διαφορετικούς κλάδους, ενώ το 40% πιστεύει ότι υφίστανται επαρκή προστατευτικά μέτρα.
«Τα κυβερνο-φυσικά συστήματα χρησιμοποιούν βιομηχανικά ρομπότ πιο συχνά για να αυξήσουν την αποδοτικότητα της παραγωγής. Ωστόσο, νέες τεχνολογίες σαν αυτές εγκυμονούν νέους κινδύνους στον κυβερνοχώρο επειδή είναι δυνητικά ευάλωτες σε κυβερνοαπειλές. Η Kaspersky θεωρεί ως αποστολή της τη διασφάλιση ότι η κυβερνοασφάλεια παραμένει στην πρώτη γραμμή της υιοθέτησης της τεχνολογίας των ρομπότ, βοηθώντας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων και την αξιοποίηση των ευκαιριών που παρουσιάζει η ρομποτοποίηση», σχολιάζει ο Andrey Strelkov, Head of Industrial Cybersecurity Product Line στην Kaspersky.
«Στην έρευνά μας, ζητήσαμε από τους ερωτηθέντες να κρίνουν όχι μόνο πόσο βολικά και αποτελεσματικά είναι τα ρομπότ για χρήση στην παραγωγή, αλλά και το επίπεδο ασφάλειάς τους. Αποδείχθηκε ότι πολλοί εργαζόμενοι πιστεύουν ότι η χρήση ρομπότ εγκυμονεί κινδύνους. Τα ρομπότ, οι ρομποτικοί ελεγκτές, τα συστήματα αυτοματισμού και οι αλυσίδες εφοδιασμού πρόκειται να γίνουν ο κύριος φορέας για κυβερνοεπιθέσεις τα επόμενα χρόνια και χρειάζονται προστασία εδώ και τώρα. Προτού κάποιος ενσωματώσει ρομπότ στην παραγωγή, πρέπει να εγγυηθεί την ευρωστία του δικτύου διείσδυσης και τη συνολική ασφάλειά του. Δεν έχουν σχεδιαστεί όλες οι σύγχρονες τεχνολογίες με γνώμονα την ασφάλεια, επομένως μόνο η χρήση αμυντικής προστασίας σε βάθος βιομηχανικού δικτύου και πολυλειτουργικών πλατφορμών παρακολούθησης θα εξασφαλίσει την αδιάλειπτη λειτουργία της εταιρείας. Οι αποκλειστικές λύσεις όπως το Kaspersky Industrial CyberSecurity μπορούν να γίνουν αποτελεσματικός σύμμαχος για την προστασία της ρομποτικής στην παραγωγή».
Για να διατηρήσετε τα βιομηχανικά συστήματα υπολογιστών σας προστατευμένα από διάφορες απειλές, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:
• Διενέργεια τακτικών αξιολογήσεων ασφάλειας συστημάτων OT για τον εντοπισμό και την εξάλειψη πιθανών ζητημάτων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο.
• Καθιέρωση συνεχούς αξιολόγησης και διαλογής τρωτότητας ως βάσης για αποτελεσματική διαδικασία διαχείρισης ευπάθειας. Οι εξειδικευμένες λύσεις, όπως το Kaspersky Industrial CyberSecurity, ενδέχεται να γίνουν αποτελεσματικός σύμμαχος και πηγή μοναδικών εφαρμόσιμων πληροφοριών, οι οποίες δεν είναι πλήρως διαθέσιμες στο κοινό.
• Εκτέλεση έγκαιρων ενημερώσεων για τα βασικά στοιχεία του δικτύου OT της επιχείρησης: η εφαρμογή διορθώσεων ασφαλείας και ενημερώσεων κώδικα ή η εφαρμογή αντισταθμιστικών μέτρων το συντομότερο δυνατό είναι τεχνικά ζωτικής σημασίας για την πρόληψη ενός μεγάλου περιστατικού που μπορεί να κοστίσει εκατομμύρια λόγω της διακοπής της παραγωγικής διαδικασίας.
• Χρήση βιομηχανικών λύσεων EDR όπως το Kaspersky Industrial Cybersecurity for Nodes με EDR για έγκαιρη ανίχνευση περίπλοκων απειλών, διερεύνηση και αποτελεσματική αποκατάσταση περιστατικών.
• Βελτίωση της απόκρισης σε νέες και προηγμένες κακόβουλες τεχνικές με την οικοδόμηση και ενίσχυση των δεξιοτήτων πρόληψης, ανίχνευσης και απόκρισης περιστατικών των ομάδων σας. Η ειδική εκπαίδευση ασφάλειας OT για τις IT ομάδες ασφαλείας και το προσωπικό OT είναι ένα από τα βασικά μέτρα που συμβάλλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.
Σχόλια