Χρόνια ορόσημο αποτέλεσε το 2022 για τις εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Γη στο διάστημα, αφού κατά τη διάρκεια του έτους διενεργήθηκαν επιτυχώς 180 αποστολές, 44 επιπλέον απ’ ότι το 2021. Την πρώτη θέση στις εκτοξεύσεις κατέχουν οι ΗΠΑ με 76 εκτοξεύσεις, δεύτερη έρχεται η Κίνα με 62 και ακολουθούν η Ρωσία με 21, η Νέα Ζηλανδία με 9 και η Ευρώπη με 5. Σύμφωνα με την ανάλυση εκτοξεύσεων που έκανε ο αστροφυσικός Τζόναθαν ΜακΝτάουελ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν των ΗΠΑ, οι φορείς με τις περισσότερες εκτοξεύσεις ήταν η αμερικανική αεροδιαστημική εταιρεία Space X του Ίλον Μασκ αλλά και η κινεζική κυβέρνηση.
Η SpaceX, κατάφερε να φτάσει το ετήσιο ρεκόρ που σοβιετικών πυραύλων από το 1980 R-7, αφού έστελνε κατά προσέγγιση έναν πύραυλο ανά έξι ημέρες. Στο σύνολο σημείωσε 61 επιτυχημένες αποστολές, με τις περισσότερες από αυτές να αφορούν εμπορικούς δορυφόρους. Μάλιστα, η εταιρεία κατέκτησε παράλληλα ένα ακόμη ρεκόρ, αφού το δίκτυο επικοινωνιών Starlink, είναι πλέον το μεγαλύτερο που έχει δημιουργηθεί ποτέ, ξεπερνώντας τους 3.300 δορυφόρους.
Προχωρώντας στην Κίνα, οι επιτυχείς εκτοξεύσεις αυξήθηκαν κατά 9, συγκριτικά με το 2021. Παρά το γεγονός ότι οι περισσότερες αποστολές ήταν κρατικές, βλέπουμε ότι αυξάνεται σταθερά κι ο αριθμός συμμετοχών από ιδιωτικές εταιρείες. Όπως τόνισε κι ο Τζόναθαν ΜακΝτάουελ στη σχετική ανάλυση, η Κίνα πλέον μπορεί να αντικαταστήσει τη Ρωσία, αφού το 2022 πραγματοποίησε τριπλάσιο αριθμό εκτοξεύσεων, κατακτώντας τον τίτλο της Νο 2 διαστημικής δύναμης.
Η Νέα Ζηλανδία σημείωσε επίσης ρεκόρ αποστολών, κάτι που οφείλεται στη κίνηση της αμερικανική εταιρεία Rocket Lab να στείλει δορυφόρους στο διάστημα από τη χώρα. Τέλος, η Ευρώπη αποκλίνει από την επιτυχημένη πορεία των προηγούμενων, αφού οι επιτυχείς εκτοξεύσεις μειώθηκαν από 15 το 2021 σε μόλις 5 το 2022. Ο βασικότερος λόγος αυτής της εξέλιξης ήταν ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Τουρκία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) σταμάτησε να εκτοξεύει τους πυραύλους ρωσικής κατασκευής «Σογιούζ».
Σχόλια