Μια γεύση από το μέλλον της Meta έδωσε ο Mark Zuckerberg, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Με το ChatGPT να έχει κατακλύσει το internet, η εταιρεία δίνει τη δική της απάντηση, λανσάροντας ένα αντίστοιχο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης και άλλες τεχνολογίες για όλες τις υπηρεσίες της.
Αρχικά, ο Zuckerberg παρουσίασε το LLaMA, ένα σύγχρονο γλωσσικό ΑΙ εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πληθώρα εργασιών, παρέχοντας σημαντική βοήθεια σε όσους ασχολούνται με κάθε μορφής έρευνα. Μεταξύ των άλλων, το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να παράγει κείμενο, περιλήψεις αλλά και μαθηματικές λύσεις με αρκετά γρήγορη απόκριση. Άφησε ωστόσο κάπως μετέωρο το ζήτημα της διάθεσης της πλατφόρμας, για το αν δηλαδή θα μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση ή αν θα υπάρξουν χρεώσεις.
Η Meta ποντάρει σε ΑΙ εργαλεία
Ακόμη, μέσα από μια δεύτερη σύντομη ανάρτηση, η Meta ανακοίνωσε πως οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη θα εξελιχθούν με γρήγορους ρυθμούς, κάτι που θα δούμε πιο ξεκάθαρα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Μέσα από μια ενιαία συνεργασία των τμημάτων τεχνητής νοημοσύνης, η εταιρεία επιδιώκει να αναπτύξει μια σειρά από ΑΙ εργαλεία δημιουργίας, τα οποία θα βοηθούν τους χρήστες όλων των καναλιών της Meta: Facebook, Instagram, WhatsApp κλπ. Ουσιαστικά, όπως ανέφερε κι ο ίδιος ο Zuckerberg σε ανάρτηση του, θα είναι κάτι σαν AI περσόνες που θα παρέχουν οδηγίες για διάφορα ζητήματα, μέσω εικόνας, βίντεο, κειμένου κλπ.
Πάντως, όλα δείχνουν πως η Meta ετοιμάζεται να «ποντάρει πολλά» στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Είναι άλλωστε κάτι που συνεχώς τονίζεται από τους εκπροσώπους της, με τη χαρακτηριστική αναφορά στην τελευταία παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ότι στόχος είναι η εταιρεία να γίνει «ηγέτης» στη τεχνητή νοημοσύνη.
Να υπενθυμίσουμε ωστόσο ότι η αλλαγή αυτή δεν έρχεται σε μια «ιδανική» στιγμή για την εταιρεία, μιας και τα έσοδα της Meta εξακολουθούν να συρρικνώνονται και η στροφή της προς το metaverse κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια στο τμήμα Reality Labs. Πρόσφατα μάλιστα έγινε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθούν περισσότερες από 11.000 απολύσεις, για να μειωθεί το κόστος και να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση που πλήττει τον κλάδο της τεχνολογίας.
Σχόλια