Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή στις 24 Μαρτίου 2023 και σε ηλικία 94 ετών ο Γκόρντον Μουρ ένας από τους θεμελιωτές των σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων, συνιδρυτής της Intel και διάσημος για τη διαπίστωση που έμεινε γνωστή ως «νόμος του Μοουρ: Η υπολογιστική ισχύς που είναι διαθέσιμη για ένα συγκεκριμένο ποσό διπλασιάζεται ανά 18 μήνες.
Αυτός ο κανόνας χαρακτήρισε και εξακολουθεί να χαρακτηρίζει σε γενικές γραμμές την εξέλιξη των υπολογιστικών συστημάτων που χρησιμοποιούμε.
Ήδη από το 1965 ο Μουρ είχε προβλέψει ότι τα ολοκληρωμένα κυκλώματα θα γίνουν ο ακρογωνιαίος λίθος της ψηφιακής τεχνολογίας και ότι θα έρθει η εποχή που θα υπάρχουν οικιακοί υπολογιστές, συστήματα αυτοματισμών για τον έλεγχο των αυτοκινήτων και φορητές ηλεκτρονικές συσκευές.
Γεννήθηκε σχεδόν με την αυγή του 1929, στις 3 Ιανουαρίου, στο Σαν Φρανσίσκο και μετά από σπουδές στη Χημεία και τη Φυσική στο Μπέρκλεϊ και στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, ο Μουρ εργάστηκε στην Fairchild Semiconductor όπου γνώρισε τον Ρόμπερτ Νόις, με τον οποίο το 1968 -και αφού προηγούμενως υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την Fairchild- προχώρησαν στην ίδρυση της Intel, μαζί με τον Αντι Γκροβ και με τη βοήθεια του επενδυτή Άρθουρ Ροκ που έπαιξε τον ρόλο αυτού που σήμερα ονομάζουμε "άγγελος-επενδυτής".
Today, we lost a visionary.
— Intel (@intel) March 25, 2023
Gordon Moore, thank you for everything. pic.twitter.com/bAiBAtmd9K
«Σήμερα χάσαμε έναν οραματιστή», έγραψε η Intel σε μήνυμά της στο Twitter αποτίοντας φόρο τιμής στον συν-ιδρυτή της.
Είναι μάλλον περιττό να πούμε για τον ρόλο που έχει παίξει η Intel στην εξέλιξη των υπολογιστών και των chips και η εξέλιξη των πραγμάτων ίσως να ήταν διαφορετική αν δεν υπήρχαν οι οραματιστές όπως ο Μουρ
Ο οποίος Μουρ διατηρούσε με τη σύζυγό του Μπέτι ένα κοινωφελές ίδρυμα το οποίο δραστηριοποιείται κυρίως στους τομείς της περιβαλλοντικής προστασίας, της υγείας και της έρευνας. Μαζί απέκτησαν δύο παιδιά.
Σχόλια