Σε συνήθεια που γίνεται λατρεία εξελίσσεται το συνέδριο I/O που διοργανώνει κάθε χρόνο η Google και στο οποίο παρουσιάζει πάντα κάτι ενδιαφέρον. Φέτος, το συνέδριο είναι από τα πλέον σημαντικά, κυρίως γιατί ο αμερικανικός κολοσσός δείχνει ότι θέλει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε τις ψηφιακές τεχνολογίες γενικότερα. Και ειδικά, τον υπολογιστή μας. Γι’ αυτό και παρουσίασε το Chromebook, έναν φορητό υπολογιστή ο οποίος βασίζεται στο Chrome OS, ένα λειτουργικό σύστημα όπου τα πάντα γίνονται μέσα έναν από έναν web browser, στην προκειμένη περίπτωση τον Google Chrome.
Η Google είχε παρουσιάσει και στο παρελθόν το συγκεκριμένο concept, η διαφορά, όμως, είναι πως από τα μέσα Ιουνίου θα πωλούνται και τα πρώτα μοντέλα από την Acer και τη Samsung. Τα διαθέσιμα μοντέλα θα έχουν οθόνες 11 και 12 ιντσών, θα κοστίζουν από 349 δολάρια (σ.σ. η έκδοση μόνο με WiFi της πρότασης της Acer) μέχρι 499 δολάρια (η 3G έκδοση του Samsung Chromebook Series 5) και θα είναι διαθέσιμα αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ολλανδία. Και επειδή το Chromebook είναι ένας υπολογιστή για την εποχή του cloud computing, η Google λανσάρει και ένα μοντέλο “ενοικίασης” με κόστος 28 δολάρια το μήνα ανά υπολογιστή.
Το Chromebook αποτελεί μία ενδιαφέρουσα πρόταση αρκεί βέβαια κάποιος να δουλεύει πολύ στο cloud. Το Gmail και το Google Docs θα είναι πάντως διαθέσιμα και τοπικά, αλλά γενικότερα η προσπάθεια είναι να μην έχει ο χρήστης τίποτα αποθηκευμένο στον υπολογιστή του. Μένει να δούμε ποιά θα είναι η ανταπόκριση του κοινού και ιδίως των καταναλωτών που έχουν συνηθίσει τα Windows και δύσκολα θα τα αλλάξουν.
To Chrome OS δύσκολα θα το δούμε στα tablets, καθώς το Android θεωρείται ιδανικό για εκεί. Η Google ανακοίνωσε μεν το Android 3.1 αλλά η είδηση είναι πως η επόμενη γενιά (4.0) με την κωδική ονομασία Ice Cream Sandwich (!) θα είναι κοινή τόσο για τα smartphones όσο και τα tablets. Μόνο που δεν ξέρουμε πότε θα είναι διαθέσιμη. Μέχρι τότε, εμείς οι Έλληνες τουλάχιστον ας χαρούμε τη δυνατότητα που μας έδωσε -επιτέλους- η Google να μπορούμε να “κατεβάζουμε” από το Android Market και εφαρμογές επί πληρωμή. Παρεπιμπτόντως το Android Market θα είναι το καλοκαίρι διαθέσιμο και για το Google TV, στο οποίο στηρίζει αρκετά ο αμερικανικός κολοσσός.
Γενικότερα, η Google δείχνει ότι θέλει να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της ψυχαγωγίας. Γι’ αυτό και ανακοίνωσε το Google Music και το Google Movies. Οι δύο υπηρεσίες είναι μεν διαφορετικές μεταξύ τους, αλλά ο στόχος δείχνει ο ίδιος: να καταστεί η Google σημαντικός “παίκτης” και σε αυτό το κομμάτι.
Tο Google είναι μία υπηρεσία όπου επιτρέπει στον χρήστη να αποθηκεύσει μέχρι 20.000 τραγούδια από τη συλλογή του στο Διαδίκτυο και να μπορεί να τα ακούει απ’ οπουδήποτε και αν βρίσκεται μέσω είτε του browser είτε app για το Android. Σημειώστε ότι δεν σου δίνεται η δυνατότητα να αγοράσεις μουσική. Οι δισκογραφικές αντέδρασαν έντονα σύμφωνα με τις φήμες και το ερώτημα πλέον είναι πότε θα καμφθούν οι αντιρρήσεις τους. Η υπηρεσία είναι πάντως διαθέσιμη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σχόλια