Μεγάλες εκδοτικές επιχειρήσεις με μερικά από τα πιο γνωστά ονόματα εφημερίδων και ειδησεογραφικών sites διεθνώς συζητούν με εταιρείες τεχνολογίας για να χρησιμοποιήσουν υλικό τους στην εκπαίδευση chatbots και άλλων υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης.
Στις συζητήσεις, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, συμμετέχουν οι New York Times, η News Corporation (ιδιοκτήτρια της Wall Street Journal, της βρετανικής Sun, του Storyful, του MarketWatch και πολλών ακόμα τίτλων) και η Axel Springer (Bild, Business Insider, Politico, Die Welt). Οι δύο πλευρές συζητούν για μια ενδεχόμενη συνεργασία όπου η Google θα έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο των μέσων (ειδήσεις, ρεπορτάζ, αναλύσεις κ.τ.λ.) έναντι κάποιου τιμήματος.
Οι Financial Times υποστηρίζουν ότι έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις μεταξύ εκπροσώπων εκδοτικών οργανισμών και στελεχών από εταιρείες όπως οι OpenAI, Google, Microsoft και Adobe. Την ίδια στιγμή η OpenAI αλλά και η Stability AI έχουν δεχθεί τις επισκέψεις δικηγόρων που εκπροσωπούν δημιουργούς και καλλιτέχνες, υποστηρίζοντας ότι το έργο των πελατών τους χρησιμοποιήθηκε παράτυπα.
Οι εκδοτικές επιχειρήσεις έχουν ήδη μιλήσει για την ανάγκη να αμείβονται για το περιεχόμενο που χρησιμοποιείται από τις εταιρείες που αναπτύσσουν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης. Θεωρούν, επίσης, ότι υπηρεσίες όπως το ChatGPT και το Bard απειλούν τη βιωσιμότητα του κλάδου, καθώς θα μπορούν -αν δεν υπάρξει κάποιας μορφής έλεγχος- να αναμεταδίδουν δωρεάν ρεπορτάζ και αναλύσεις που προέρχονται από εφημερίδες, περιοδικά και ειδησεογραφικά sites. Οι Financial Times υποστηρίζουν ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έχουν πέσει ποσά που κυμαίνονται μεταξύ 5 και 20 εκατ. δολαρίων σε ετήσια βάση για την αποζημίωση κάθε εκδότη. Τις περισσότερες διαπραγματεύσεις φαίνεται ότι κάνει η Google, η οποία όμως δεν έχει προχωρήσει στη διάθεση του Bard στην Ευρώπη λόγω νομικών κωλυμάτων. Εκπρόσωπος της εταιρείας παραδέχθηκε τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με διάφορους εκδότες και έχει αναφέρει ότι η εκπαίδευση του Bard περιλάμβανε και υλικό που ήταν διαθέσιμο σε συνδρομητές.
Σχόλια