Μια μεγάλη αστυνομική επιχείρηση κατά της πειρατείας πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες τις προηγούμενες ημέρες σε διάφορες περιοχές της χώρα μας, με ταυτόχρονες έρευνες σε δεκάδες οικίες και επιχειρήσεις και με πληθώρα ευρημάτων.
Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι βρέθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά σε μετρητά, παράνομες ψηφιακές συσκευές και λογισμικά, κατάλογοι πελατολογίων συνδρομητών σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στοιχεία για τη μεθοδολογία που ακολουθείται για το ξέπλυμα του χρήματος που προκύπτει από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «η ακτινογραφία του κυκλώματος προσομοιάζει ακριβώς σε κακουργηματική πυραμιδική εγκληματική οργάνωση, με αρχηγό, υπαρχηγούς, πλήθος μεταπωλητών και με μία διαρκή δομημένη δράση σε όλη την επικράτεια με πολλά εκατομμύρια παράνομα έσοδα».
Για τη συγκεκριμένη επιχείρηση διενεργείται προανάκριση από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, με τη συγκεκριμένη πόλη να έχει αποτελέσει και στο παρελθόν το επίκεντρο αντίστοιχων υποθέσεων. Μάλιστα, αναμένονται και ανακοινώσεις με λεπτομέρειες από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Με βάση τα παραπάνω στο μικροσκόπιο των αρχών δεν αποκλείεται να μπουν και χιλιάδες τελικοί χρήστες σε όλη την επικράτεια που φέρονται να είναι καταχωρημένοι ως πελάτες στις λίστες του κυκλώματος.
Σε δύο ταμπλό το κυνήγι της πειρατείας
Όπως είχαμε αναφέρει και στις αρχές του μήνα, τη φετινή σεζόν αναμένεται να ενταθεί το κυνήγι της πειρατικής τηλεόρασης, η οποία έχει εξελιχθεί σε πληγή για τους παρόχους των συνδρομητικών πακέτων στην ελληνική αγορά. Άλλωστε, σύμφωνα με τελευταία έκθεση του EUIPO στην Ελλάδα καταγράφεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά πειρατείας ζωντανών αθλητικών διοργανώσεων, πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ, αμέσως μετά την Κύπρο και την Πορτογαλία. Αν και δεν υπάρχει ακριβής εικόνα για τον αριθμό των πειρατικών συνδέσεων οι εκτιμήσεις τον ανεβάζουν στα επίπεδα των 900.000 χρηστών.
Οι αστυνομικές επιχειρήσεις αποτελούν τη μία πλευρά των ενεργειών της καταπολέμησης της πειρατείας, ενώ πλέον οι τηλεοπτικοί πάροχοι έχουν ένα ακόμα χαρτί στο χέρι τους, το dynamic blocking. Τη φραγή πειρατικών IP κατά το χρόνο εξέλιξης των αθλητικών γεγονότων, κόβοντας την πρόσβαση σε site και υπηρεσίες που προβάλλουν παράνομα συνδρομητικό περιεχόμενο. Μια πρακτική που αποδυναμώνει το πειρατικό προϊόν, καθώς οι χρήστες των παράνομων συνδρομητικών πακέτων δεν μπορούν τελικά να παρακολουθήσουν ένα μέρος ή το σύνολο του αγώνα που έχουν επιλέξει. Το dynamic blocking θεωρείται ως ένα βασικό μέσο καταπολέμησης της πειρατείας και η εφαρμογή του αναμένεται να ενταθεί στη συνέχεια της αθλητικής σεζόν.
Πάντως, οι τηλεοπτικοί πάροχοι είναι δεδομένο ότι επιθυμούν από την Πολιτεία να λάβει περισσότερα μέτρα και συγκεκριμένα την επιβολή προστίμου σε χρήστες παράνομων συνδρομητικών πακέτων, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα αδικήματα παραβίασης Πνευματικών Δικαιωμάτων, Συνδρομητικών Υπηρεσιών Οπτικοακουστικού Περιεχομένου, αλλά και της εγκληματικής οργάνωσης, στο ελληνικό ποινικό σύστημα είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, με πολυετής καθείρξεις, διοικητικά πρόστιμα που φτάνουν τα 300.000 ευρώ, προβλέψεις για δέσμευση κινητής και ακίνητης περιουσίας, αλλά και πάγωμα όλων των τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων.
Σχόλια