Μεγαλώνει η πίεση των μεγάλων τηλεπικοινωνιακών εταιρειών της Ευρώπης προς την Ε.Ε. ώστε να υποχρεώσει τις εταιρείες τεχνολογίας να συμβάλλουν οικονομικά στην ανάπτυξη των δικτύων.
Οι επικεφαλής 20 εταιρειών, όπως η Deutsche Telekom, η Orange, η Telefonica και η (εκτός Ε.Ε.) British Telecom ζητούν με επιστολή τους προς την Κομισιόν και προς μέλη του Ευρωκοινοβουλίου να λάβουν μέτρα ώστε οι εταιρείες τεχνολογίας να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες μιλούν για "δίκαιη συμμετοχή" των εταιρειών τεχνολογίας (Amazon, Apple, Facebook, Google, Microsoft και λοιπές δυνάμεις) στο κόστος ανάπτυξης και λειτουργίας των δικτύων. Τη συγκεκριμένη πρόταση δείχνει να καλοβλέπει και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που τον περασμένο Ιούνιο ζήτησε "τη δημιουργία ενός πλαισίου πολιτικής όπου οι μεγάλοι παραγωγοί κίνησης θα συμβάλλουν δίκαια στην επαρκή χρηματοδότηση των τηλεπικοινωνιακών δικτύων χωρίς να θίγεται η ουδετερότητα του δικτύου".
Τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά, σύμφωνα με την Κομισιόν που ανεβάζει στα 200 δισ. ευρώ τις δαπάνες που πρέπει να γίνουν μέσα στα επόμενα χρόνια ώστε να υπάρχει εκτεταμένη συνδεσιμότητα Gigabit και κάλυψη του συνόλου των κατοικημένων περιοχών με δίκτυα 5G.
Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών υποστηρίζουν ότι η κίνηση στα δίκτυα που οι ίδιες λειτουργούν ανεβαίνει με ρυθμό 20-30% ετησίως. Στον αντίποδα, οι εταιρείες τεχνολογίας υποστηρίζουν πως επενδύουν μεγάλα ποσά σε υποδομές όπως είναι τα data centers και τα υποθαλάσσια καλώδια.
Η CCIA Ευρώπης, η οποία προωθεί τα συμφέροντα των εταιρειών τεχνολογίας στις Βρυξέλλες, αντιτίθεται στις προτάσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων. Θεωρεί ότι η πρόταση περί "δίκαιης συμμετοχής" είναι στην ουσία μια συγκαλυμμένη απόπειρα να επιδοτηθεί η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών δικτύων. Στο βάθος, βρίσκεται και το ενδεχόμενο να επιβληθούν συνδρομές στους Ευρωπαίους.
"Οι τηλεπικοινωνιακοί κολοσσοί θέλουν να κάνουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές να πληρώσουν, μετά τη συνδρομή τους, για δεύτερη φορά μέσω των τελών δικτύου" που μάλλον θα επιβάλλονται. Αντιρρήσεις στις προτάσεις περί "δίκαιης συμμετοχής" έχει εκφράσει και το BEREC, ο οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν οι ρυθμιστικές τηλεπικοινωνιακές αρχές της Ευρώπης.
Σχόλια