Για την ανάπτυξη των προϊόντων και τα απαραίτητα τεστ ελέγχου της απόδοσης τόσο του hardware όσο και του software η Oppo πραγματοποιεί ευρεία χρήση ρομποτικών συστημάτων και βέβαια τεχνητής νοημοσύνης. Οι ρομποτικοί βραχίονες που χρησιμοποιεί κατά κανόνα η εταιρεία εξασφαλίζει δύο πλεονεκτήματα σε σχέση με τον ανθρώπινο παράγοντα: εκτέλεση εργασιών με εξαιρετική ακρίβεια και συνεχή λειτουργία στο σύνολο του 24ώρου, επτά ημέρες την εβδομάδα. Τα πλεονεκτήματα αυτά με τη σειρά τους αυξάνουν σημαντικά το δείκτη παραγωγικότητας και απόδοσης για την Oppo.
Επίσκεψη στο Imaging Lab
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της χρήσης ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης είναι το Imaging Lab της εταιρείας, στο οποίο πραγματοποιούνται οι δοκιμές των καμερών των smartphones της Oppo, έτσι ώστε να προσφέρουν το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Στο συγκεκριμένο εργαστήριο στο Dongguan που λειτουργεί σχεδόν αυτοματοποιημένα, η Oppo έχει δημιουργήσει ρεαλιστικά αντίγραφα διαφορετικών σκηνών, που βασίζονται στα σενάρια χρήσης που χρησιμοποιούμε την κάμερα του κινητού μας στον πραγματικό κόσμο. Ειδικότερα, η εταιρεία έχει δημιουργήσει «δωμάτια», αντίγραφα μπαρ, εστιατορίου, σπιτιού, εμπορικού καταστήματος, βιβλιοθήκης κ.α., χώρους στους οποίους περιφέρονται ρομπότ που τραβούν φωτογραφίες, δοκιμάζοντας όλες τις παραμέτρους που κρίνουν την ποιότητα μιας λήψης: φωτεινότητα, κοντράστ, απόδοση χρωμάτων κ.α. Ακολούθως, γίνεται ένα πρώτο σκανάρισμα των λήψεων από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και σε ένα δεύτερο επίπεδο μια ομάδα ειδικών πραγματοποιεί ένα δεύτερο έλεγχο.
Χαρακτηριστικές εικόνες από τις διαφορετικές σκηνές που χρησιμοποιεί η Oppo για τη δοκιμή των καμερών των smartphones (πατήστε στις εικόνες για μεγέθυνση).
Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Oppo σε κάθε κάμερα πραγματοποιούνται κατά μέσο όρο 75.000 λήψεις, σε περίπου 15 γύρους, στους οποίους επαναλαμβάνεται η διαδικασία ελέγχου από ΑΙ και ειδικούς, μέχρι τελικά να δημιουργηθεί το τελικό πρότυπο για την κάμερα και αυτό να υιοθετηθεί στο προϊόν που θα βγει στην αγορά.
Η υιοθέτηση αυτής της διαδικασίας και των αυτοματοποιημένων συστημάτων έχει ως αποτέλεσμα την κατακόρυφη μείωση του χρόνου δοκιμής, σε σύγκριση με εκείνον που θα χρειαζόταν αν οι δοκιμές γίνονταν από εξειδικευμένους μηχανικούς.
Επίσκεψη στο NFC Lab
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο NFC Lab της Oppo, όπου επίσης γίνονται αντίστοιχες δοκιμές για να εξασφαλιστεί η άρτια εμπειρία χρήσης. Στο Oppo NFC Lab, κάθε smartphone υποβάλλεται σε δεκάδες χιλιάδες κύκλους δοκιμών για να διασφαλιστεί η ακρίβεια ανάγνωσης και εγγραφής σε διαφορετικούς τύπους τερματικών NFC. Και πάλι οι δοκιμές υλοποιούνται από έξυπνους ρομποτικούς βραχίονες, που επαναλαμβάνουν τη διαδικασία ανάγνωσης στα NFC τερματικά, λειτουργώντας 24 ώρες την ημέρα, χωρίς ανθρώπινη επιτήρηση. Τα δεδομένα από κάθε κύκλο δοκιμών συγκεντρώνονται σε έναν υπολογιστή, ελέγχονται για τυχόν αστοχίες και προχωράει η διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωσή της.
Ρομποτικός βραχίονας πραγματοποιεί τη διαδικασία ελέγχου ανάγνωσης σε διάφορα NFC τερματικά. Στιγμιότυπο από το NFC Lab της Oppo.
Επίσκεψη στο XR Lab
Ευρεία χρήσης της ρομποτικής γίνεται στο XR Lab της Oppo. Στο εργαστήριο δηλαδή που δοκιμάζονται οι υπηρεσίες και τα προϊόντα που αναμιγνύουν τον πραγματικό με τον ψηφιακό κόσμο για την παροχή νέων εμπειριών στους χρήστες. Στο XR Lab η Oppo χρησιμοποιεί ένα ρομποτικό βραχίονα για την προσομοίωση διαφόρων θέσεων και γωνιών της συσκευής, φανταστείτε ένα VR headset, που τοποθετούμε στο κεφάλι μας. Η διαδικασία προσομοίωσης επιτρέπει στην Oppo να βαθμονομήσει την οθόνη αλλά και τις κάμερες της συσκευής, διασφαλίζοντας ότι τα αντικείμενα στον εικονικό χώρο είναι σε απόλυτη συνέπεια με αυτό που βλέπει το ανθρώπινο μάτι στον πραγματικό κόσμο. Στοιχείο απαραίτητο έτσι ώστε η extended reality εμπειρία που θα λάβει ο τελικός χρήστης να είναι πραγματικά απρόσκοπτη.
Η Oppo εστιάζει στην ανάπτυξη mixed reality προϊόντων και υπηρεσιών και δεν αποκλείεται σύντομα (τα στελέχη της δεν μπήκαν σε λεπτομέρειες) να δούμε τις πρώτες της υλοποιήσεις.
Mixed reality συσκευή της Oppo που είχαμε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε στην επίσκεψή μας στο XR Lab της εταιρείας.
Σχόλια