Τον ερχόμενο Απρίλιο ολοκληρώνεται η διαδικασία ψήφισης και εν συνεχεία εφαρμογής της πανευρωπαϊκής νομοθεσίας για την τεχνητή νοημοσύνη (AI Act), στόχος της οποίας είναι να θέσει τους απαραίτητους περιορισμούς στη χρήση της συγκεκριμένης τεχνολογίας.
Όπως έγινε γνωστό, μέσα στο Φεβρουάριο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν στο σύνολό τους τη συγκατάθεση για να προχωρήσει η διαδικασία, η ολοκλήρωση της οποίας θα γίνει με το σχετικό ψήφισμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσα στον Απρίλιο. Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και ψηφιστεί το ΑΙ Act, η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται ο συνασπισμός κρατών (ή ένα κράτος μεμονωμένα) που επιχειρεί να θέσει κανόνες στην τεχνητή νοημοσύνη, βάζοντας όρια στην κακόβουλη ανάπτυξη και χρήση αυτών των συστημάτων.
Η ταχύτητα με την οποία κινήθηκαν στην περίπτωση του ΑΙ Act οι Ευρωπαίοι νομοθέτες είναι ενδεικτική και της σημασίας που αποδίδουν στην ανάγκη ρύθμισης της τεχνητής νοημοσύνης, με τη φιλοδοξία και πάλι η Ευρώπη να αποτελέσει το παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο -τουλάχιστον τον δυτικό- όπως έγινε και στην περίπτωση του Γενικού Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Απρίλιο του 2021 πέρασαν μόλις τρία χρόνια για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, χρόνος (μάλλον) ρεκόρ για τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδεικτικά και για λόγους σύγκρισης, η υιοθέτηση του ενιαίου φορτιστή στην Ευρώπη χρειάστηκε περισσότερο από μία δεκαετία συζητήσεων μεταξύ των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, με το ψήφισμα τον Απρίλιο του 2024 επιτυγχάνεται και ο στόχος που είχαν θέσει τα ευρωπαϊκά όργανα να “περάσουν” το ΑΙ Act πριν τις επερχόμενες ευρωεκλογές, έτσι ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση.
Σχόλια