Πολύ λάδι και τηγανίτα τίποτα, είναι, σε απλά λόγια, το συμπέρασμα της S&P για τον αντίκτυπο από την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ στην καθημερινότητα των πολιτών κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια.
Σε ανάλυσή του ο αμερικανικός οίκος που είναι περισσότερο γνωστός για τις αξιολογήσεις του αξιόχρεου εταιρειών και κρατών, υποστηρίζει ότι το ψηφιακό ευρώ έχει λίγα πλεονεκτήματα έναντι των παραδοσιακών καταθέσεων και εκτιμά ότι, τουλάχιστον στην αρχή, λίγοι θα είναι εκείνοι που θα το χρησιμοποιήσουν στις καθημερινές τους συναλλαγές.
Η εκτίμηση της S&P φαίνεται ότι λειτουργεί κατευναστικά στις ανησυχίες των τραπεζών ότι με το λανσάρισμα του ψηφιακού ευρώ θα μειωθούν οι καταθέσεις. Το όριο των 3.000 ευρώ που θεσπίζει η ΕΚΤ για τη "χωρητικότητα" των ψηφιακών πορτοφολιών λειτουργεί σχετικά περιοριστικά, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι σε αντίθεση με τα διάφορα καταθετικά προϊόντα, τα αποθέματα σε ψηφιακό ευρώ δεν θα προσφέρουν κάποιο επιτόκιο ή άλλη ανταμοιβή.
Σύμφωνα με την S&P περίπου 25-105 δισ. ευρώ θα "μετασχηματιστούν" σε ψηφιακά, ενώ χρήση της νέας μορφής του ενιαίου νομίσματος προβλέπεται ότι θα κάνει ποσοστό 2,5% έως 10% των πολιτών της ευρωζώνης. Επίσης, οι τράπεζες μπορεί να εισάγουν χρεώσεις με τη μορφή προμήθειας για τις συναλλαγές που θα γίνονται μέσω των συστημάτων τους σε ψηφιακό ευρώ, εξανεμίζοντας τα όποια οφέλη σε σύγκριση με τις κλασικές συναλλαγές που γίνονται με τη χρήση καρτών.
Η ανάλυση της S&P δεν είναι η μόνη που δεν προβλέπει λαμπρό μέλλον για το ψηφιακό ευρώ. Μία ανάλυση της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας είχε επιχειρήσει να αντικρούσει το επιχείρημα ότι το ψηφιακό ευρώ δίνει πρόσβαση σε "άυλες" μορφές του χρήματος σε ομάδες του πληθυσμού που δεν νιώθουν άνετα με τις σημερινές ψηφιακές συναλλαγές ή δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τους Ολλανδούς, ένα ποσοστό της τάξης του 10% του πληθυσμού είναι για διάφορους λόγους εκτός διαδικτύου και πραγματοποιεί τις συναλλαγές του με μετρητά. Όπως άλλωστε έχει επισημάνει κατ' επανάληψη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα μετρητά στη φυσική μορφή των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται στις συναλλαγές.
Σχόλια