Η OpenAI ετοιμάζει υπηρεσία αναζήτησης

Deasy @ 25.07.2024
Η OpenAI ετοιμάζει υπηρεσία αναζήτησης

Αφού τάραξε για τα καλά τα νερά με το ChatGPT η OpenAI ετοιμάζεται να μπει στον χώρο των αναζητήσεων και να προκαλέσει τόσο στην Google όσο και άλλες εταιρείες όπως η Perplexity που προσπαθούν με τη σειρά τους να αποκτήσουν μία θέση στην οθόνη μας.

Το SearchGPT όπως -πολύ αναμενόμενα- ονομάζεται η νέα υπηρεσία θα δέχεται ένα ερώτημα με λέξεις κλειδιά ή με τη μορφή μιας τυπικής ερώτησης και θα εμφανίζει σχετικά αποτελέσματα, για τα οποία θα παραθέτει και κάποιους σχετικούς συνδέσμους.

Σύμφωνα με όσα εμφανίζει η OpenAI στη σχετική σελίδα «έχει σχεδιαστεί για να συνδυάζει τη δύναμη των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης μας με πληροφορίες από το Web, ώστε να σας δίνει γρήγορες και έγκαιρες απαντήσεις με σαφείς και σχετικές πηγές».

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη σε μια πολύ μικρή ομάδα χρηστών και δημιουργών περιεχομένου και όπως προκύπτει από τα λεγόμενα της OpenAI, δεν θα αποτελέσει ανεξάρτητο προϊόν αλλά θα ενσωματωθεί απευθείας στο ChatGPT.

Οπότε, το SearchGPT είναι προσωρινό αλλά δεν ξέρουμε πόσο προσωρινό. Ο τρόπος λειτουργίας θυμίζει λίγο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η υπηρεσία αναζήτησης της Perplexity αλλά και η νέα μορφή αναζήτησης που σταδιακά διαθέτει η Google στο κοινό.

Αντί, δηλαδή, να επιστρέφονται σύνδεσμοι προς σελίδες που ταιριάζουν με τις λέξεις κλειδιά του χρήστη, επιστρέφονται περιλήψεις αποτελεσμάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μη χρειάζεται να επισκεφθείς ένα site για να πάρεις την πληροφορία που αναζητάς. Μπορεί να ακούγεται καλό, το πρόβλημα όμως είναι ότι στερεί κίνηση από τους παραγωγούς περιεχομένου και με δεδομένο ότι κίνηση και διαφημιστικά έσοδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους δεν είναι και πολύ βέβαιο ότι πολλοί εκδότες ενθουσιάζονται με αυτές τις νέες υπηρεσίες.

Οι εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν να διασκεδάσουν τις ανησυχίες και μιλούν για συνεργασίες. Η OpenAI λέει ότι δεσμεύεται να αναπτύξει ένα ζωντανό οικοσύστημα που θα αποτελείται από δημιουργούς περιεχομένου και εκδότες. «Για δεκαετίες η αναζήτηση αποτελεί θεμελιώδη τρόπο προσέγγισης των χρηστών από τους εκδότες και τους δημιουργούς περιεχομμένου. Τώρα, χρησιμοποιούμε την τεχνητή νοημοσύνη για να βελτιώσουμε αυτή την εμπειρία, αναδεικνύοντας περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σε ένα διαλογικό περιβάλλον με πολλαπλές ευκαιρίες συμμετοχής για τους χρήστες», λέει η OpenAI. Καλά ακούγεται, δεν ξέρουμε πώς θα είναι στην υλοποίηση όλο αυτό.

OPENAI,ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home