ΧΡΩΠΕΙ: Διαμερίσματα αντί... startups

ΧΡΩΠΕΙ: Διαμερίσματα αντί... startups
Μακέτα ήταν και πάει...

Τα νέα σχέδια για το παλιό εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ στην Πειραιώς 62, αποτελούν (άλλη μία) ένδειξη ότι η χώρα δεν έχει ιδιαίτερη δυναμική σε θέματα καινοτομίας, εκτός και αν υπάρξουν πολυεθνικές που για δικούς τους λόγους επιλέγουν το «οικόπεδό» μας εδώ στα νότια της Βαλκανικής.

«Ήταν να γίνει στη ΧΡΩΠΕΙ ένα τεχνολογικό πάρκο. Διαπιστώσαμε ότι από την αγορά δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για να γίνει κάτι τέτοιο. Θα μετατρέψουμε λοιπόν το project της ΧΡΩΠΕΙ σε ένα μεγάλο project κοινωνικής κατοικίας» είπε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Τι επρόκειτο να γίνει στη ΧΡΩΠΕΙ; Κάτι μεγάλο, κάτι καινοτόμο, κάτι ίσως ανάλογο του τεχνολογικού πάρκου Ακρόπολις, αν θυμάστε μια προσπάθεια που ξεκίνησε μαζί με τον 21ο αιώνα αλλά έμεινε από δυνάμεις.

«Η δημιουργία της πρώτης Πολιτείας Καινοτομίας στην Αθήνα (ΧΡΩΠΕΙ), στα πρότυπα των Κέντρων Καινοτομίας (Innovation District), θα αποτελέσει ένα φυσικό χώρο, όπου μεγάλες επιχειρήσεις, ακαδημαϊκά ιδρύματα, νεοφυείς επιχειρήσεις (Startups) και Startup Incubator/Accelerators, φιλοξενούνται και συνεργάζονται, ενισχύοντας την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, όχι μόνο σε εθνικό αλλά και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο», γράφει η σχετική σελίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Ανάπτυξης.

Το παλιό εργοστάσιο αποτελείται από 15 κτίσματα και βρίσκεται σε οικόπεδο 18 στρεμμάτων και η ιδέα για τη μετατροπή του σε χώρο «φιλοξενίας» της καινοτομίας διατυπώθηκε το 2020. Ο σχεδιασμός προέβλεπε ότι σε ανακαινισμένες ή νέες εγκαταστάσεις με συνολική έκταση 35.700 τ.μ. θα εργάζονταν 2.400 άτομα. Το σχέδιο προέβλεπε επίσης εκθεσιακούς χώρους, συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα, καταλύματα και χώρους για τη στάθμευση 600 οχημάτων.


Η λογική του έργου προέβλεπε ότι ο ανάδοχος θα αναλάμβανε να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών χρηματοδότησης και θα λειτουργούσε την Πολιτεία Καινοτομίας εισπράττοντας ενοίκια για 30 χρόνια, σύμφωνα με τον πρώτο διαγωνισμό. Ο οποίος διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος και ακολούθησαν δύο ακόμα προσπάθειες που ανέβασαν τον χρόνο εκμετάλλευσης στα 90 χρόνια. Για την ιστορία, ο πρώτος διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον Μάρτιο του 2001 και οι άλλοι δύο τον Ιανουάριο και τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις που είχαν δει το φως της δημοσιότητας, για την υλοποίηση του έργου θα απαιτούντο γύρω στα 100 με 150 εκατ. ευρώ. Τελικά όλα μένουν στα χαρτιά και η κυβέρνηση αλλάζει ρότα καθώς ελλείψει ενδιαφέροντος στους χώρους του πρώην εργοστασίου θα αναπτυχθούν κοινωνικές κατοικίες. Το οποίο βεβαίως δεν είναι καθόλου βέβαιο. Πριν τα σχέδια για την Πολιτεία Καινοτομίας, υπήρχαν σχέδια για ανέγερση δικαστικού μεγάρου. Το γεγονός ότι κάποια από τα κτίρια του σημερινού συγκροτήματος έχουν κηρυχθεί διατηρητέα και το ενδεχόμενο να βρεθούν σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα δεν αποκλείεται να οδηγήσουν σε νέες ιδέες για το πρώην εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ.

ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ,STARTUPS,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home