Η Perplexity (ποια;) ψάχνει μισό δισ. δολάρια

Deasy @ 21.10.2024
Η Perplexity (ποια;) ψάχνει μισό δισ. δολάρια

Όσοι απαντούν θετικά στο ερώτημα για το αν ζούμε μια φούσκα στις εταιρείες που ασχολούνται με τον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης έχουν ένα καλό παράδειγμα για να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους - την Perplexity.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί... εκτός έδρας την Google καθώς προσπαθεί να εξελίξει μία υπηρεσία αναζήτησης που θα δίνει έτοιμα αποτελέσματα. Αντί, δηλαδή να ψάχνεις για ένα site που θα αγοράσεις αεροπορικά εισιτήρια, μπορείς να κάνεις μια σύνθετη περιγραφή του αιτήματός σου στο Perplexity και η μηχανή του να σε καθοδηγήσει με ακρίβεια στον σύνδεσμο μέσω του οποίου θα κάνεις την αγορά σου.

Μπορείς, δηλαδή, να πεις ότι ψάχνεις για εισιτήρια για το Λονδίνο και για διαμονή στην πόλη στα μέσα Νοεμβρίου και το Perplexity να μη σου δώσει δυο "ξερά" links σε μια πλατφόρμα τύπου Booking αλλά να σε καθοδηγήσει στο site που θα βρεις το φθηνότερο εισιτήριο και τη φθηνότερη διαμονή, αν φυσικά σε ενδιαφέρει το χαμηλό κόστος.

Η μηχανή της Perplexity μπορεί να σου δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις σε ένα ερώτημα, κάτι που ακούγεται μεν ωραίο για εσένα αλλά έχει κάνει έξαλλους τους δημιουργούς περιεχομένου. Αντί, για παράδειγμα, να γράψεις μερικές λέξεις κλειδιά για τη Μέση Ανατολή, μπορείς να διατυπώσεις μια σύνθετη ερώτηση της μορφής "πες μου για το τελευταίο 24ωρο στη Μέση Ανατολή και ποιες είναι οι εξελίξεις" και να σου δώσει μια ολοκληρωμένη περίληψη με σχετικές παραπομπές τις οποίες μπορείς να συμβουλευτείς για περαιτέρω ενημέρωση. Ο αντίλογος εδώ είναι ότι αυτός ο μηχανισμός παραγωγής περιλήψεων στερεί πολύτιμα κλικ από τα sites των δημιουργών περιεχομένου που, φυσικά, βασίζονται στις διαφημίσεις για να χρηματοδοτηθούν. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις, η Perplexity έχει κάνει συμφωνίες με ορισμένους εκδότες - όχι όμως με όλους.

Πέρα όμως από τις ενστάσεις, κάποιοι βλέπουν ότι η Perplexity έχει μεγάλες δυνατότητες εξέλιξης. Τον περασμένο Απρίλιο -και εδώ κάπου αρχίζει η συζήτηση περί φούσκας- η εταιρεία αποτιμάτο περίπου ένα δισ. δολάρια. Σήμερα, μόλις έξι μήνες μετά η Perplexity "βγαίνει" στις αγορές αναζητώντας 500 εκατ. δολάρια και αν όλα κυλήσουν κατ' ευχήν για τους ιδρυτές και τα στελέχη της, η εταιρεία θα αποτιμάται γύρω στα έξι δισ. δολάρια.

Εκτός από την υπηρεσία αναζήτησης που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, η εταιρεία έχει δημιουργήσει επίσης εφαρμογές για τον χρηματοοικονομικό κλάδο, καθώς και για επιχειρήσεις που διαχειρίζονται μεγάλο όγκο δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, ο δυνητικός εξαπλασιασμός της αξίας της εταιρείας σε μόλις 6 μήνες δίνει τροφή στα επιχειρήματα όσων μιλούν για φούσκα στην τεχνητή νοημοσύνη.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home