Το Spotify το ξέρεις και το εμπιστεύεσαι είτε πληρώνεις για τη συνδρομή σου είτε προτιμάς τη δωρεάν έκδοση με τις διαφημίσεις και τους σχετικούς περιορισμούς. Μπορεί να πηγαίνεις από playlist σε playlist και να νομίζεις ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
Σιγά μην δεν υπήρχε.
Σύμφωνα με ερευνητές που ασχολούνται με την κυβερνοασφάλεια, κάποιες από τις λίστες που κυκλοφορούν στη δημοφιλή πλατφόρμα δεν έχουν καμία σχέση με τη μουσική ή τα podcasts αλλά με κακόβουλο λογισμικό. Playlists με τίτλους που παραπέμπουν σε δωρεάν software δεν έχουν τίποτε άλλο παρά συνδέσμους που οδηγούν σε websites με περιεχόμενο επικίνδυνο για υπολογιστές, smartphones και δεδομένα.
Φυσικά το ίδιο το Spotify έχει κανόνες που απαγορεύουν τη διανομή τέτοιου υλικού ή την προώθησή του, αλλά οι παράνομοι του ψηφιακού μας κόσμου προσπαθούν να αποφύγουν τα συστήματα εντοπισμού, βάζοντας παύλες ή άλλα σύμβολα ανάμεσα σε λέξεις και γράμματα.
Ο λόγος για τον οποίο το Spotify έχει γίνει στόχος των κακοποιών στοιχείων, είναι αφενός η εμπιστοσύνη που έχουν οι χρήστες στην υπηρεσία και αφετέρου η ευκολία με την οποία οι σελίδες του Spotify "σαρώνονται" από τις μηχανές αναζήτησης.
Βεβαίως αυτό δεν είναι το μόνο πρόβλημα του Spotify, καθώς κυκλοφορούν εφαρμογές που (υπόσχονται ότι) μπορούν να κατεβάσουν ολόκληρες playlists στον υπολογιστή σου και να ακούς μουσική. Προφανώς όλα αυτά κατά παράβαση της νομοθεσίας και κάθε κανόνα χρήσης του Spotify. Δεν είναι αγγελικά πλασμένος ο κόσμος...
Σχόλια