Τα φώτα του ενδιαφέροντος στρέφονται στη γαλλική πρωτεύουσα, όχι λόγω των πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων που ταλανίζουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά λόγω ενός συνεδρίου με έντονο τεχνολογικό ενδιαφέρον.
Η Γαλλία, που προσπαθεί με τη Mistral να κρατήσει μια θέση στον παγκόσμιο χάρτη των υπηρεσιών ΑΙ, θα υποδεχθεί στο Παρίσι εκπροσώπους από 100 χώρες που θα συζητήσουν για την ασφαλή ανάπτυξη της νέας τεχνολογίας.
Το συνέδριο βεβαίως πραγματοποιείται σε μια ενδιαφέρουσα (ή και και κομβική) στιγμή. Η Κίνα τάραξε τα νερά με το DeepSeek και αμφισβήτησε την πρωταγωνιστική θέση των αμερικανικών εταιρειών όπως είναι η Open AI, η Google και η Anthropic. Η Ευρώπη -εκτός της Mistral- είναι παρούσα ως νομοθέτης με την Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη, η οποία αναγνωρίζεται ως η πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια ρύθμισης του νέου πεδίου. Ωστόσο πολλοί θα περίμεναν κάτι περισσότερο από την Ευρώπη και ίσως η σύνοδος να αποτελέσει αφορμή για κάποια αποκαλυπτήρια ή, έστω, για κάποιες δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών.
Βεβαίως το παρών θα δώσουν και οι εταιρείες, ενώ μακριά από τα αδιάκριτα μάτια του Τύπου και του κοινού θα πραγματοποιηθεί γεύμα εργασίας (ή γεύματα εργασίας) στο οποίο θα συναντηθούν πολιτικοί και στελέχη εταιρειών.
Επίσης τα μάτια θα πέσουν στην αμερικανική αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο αντιπρόεδρος Βανς.
Το ενδιαφέρον για τις συναντήσεις είναι μεγάλο, αλλά οι προσδοκίες για ένα απτό αποτέλεσμα είναι περιορισμένες. Οι αντιπροσωπείες έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται επί ενός μη δεσμευτικού κοινού ανακοινωθέντος σχετικά με τις αρχές ανάπτυξης της τεχνητής νοημοσύνης και από όλο αυτό σημασία έχει το μη δεσμευτικό του πράγματος.
Σχόλια