Ευρω-συμμαχία για την τεχνητή νοημοσύνη με τη Γαλλία στην... πρίζα

Ευρω-συμμαχία για την τεχνητή νοημοσύνη με τη Γαλλία στην... πρίζα

Μία ευρω-συμμαχία των προθύμων δημιουργείται σε μια προσπάθεια η Γηραιά Ήπειρος να αποκτήσει παρουσία στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και να λειτουργήσει ως εναλλακτική λύση στο δίπολο ΗΠΑ - Κίνας.

Ελλείψει ενός ευρωπαϊκού μεγάλου ονόματος που να είναι σε θέση να ανταγωνιστεί -στην παρούσα φάση- τις Anthropic, Google, Meta και OpenAI, δημιουργείται ένα σχήμα που ονομάζεται "Πρωτοβουλία των Πρωταθλητών της Ε.Ε." στην οποία μετέχουν μερικά πολύ γνωστά ονόματα της επιχειρηματικής σκηνής. Airbus, Siemens, Deutsche Telekom, Deutsche Bank, Volkswagen, ASML, Carrefour, E-on, Infineon, Henkel, Philips, Renault, Heineken, SAP, Spotify, είναι μερικές μόνο από τις 60 εταιρείες που δηλώνουν ότι θα εργαστούν για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης με ευρωπαϊκό χαρακτήρα. Οι εταιρείες που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία έχουν, αθροιστικά, κεφαλαιοποίηση άνω των 3 τρισ. δολαρίων και απασχολούν περισσότερους από 3,7 εκατ. εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Επικεφαλής της πρωτοβουλίας τίθεται το επενδυτικό ταμείο General Catalyst, η επικεφαλής του οποίου Jeannette zu Fürstenberg, αναφέρει μεταξύ άλλων σε σχετική της ανοικτή επιστολή: «Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διαμορφώσει ένα θετικό όραμα για την Ευρώπη, κινητοποιώντας ταλέντα και κεφάλαια, επιταχύνοντας την υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών». Η ίδια καλεί την Ευρώπη να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται «πρωτοστατώντας στην εφαρμοσμένη Τεχνητή Νοημοσύνη, ενσωματώνοντάς την στη βιομηχανική βάση της Ευρώπης για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, της ανθεκτικότητας και της οικονομικής κυριαρχίας, ιδίως σε βασικούς τομείς όπως η μεταποίηση, η ενέργεια και η άμυνα».

Ωραία ακούγονται βεβαίως όλα αυτά αλλά θέλουμε να δούμε και πώς θα λειτουργήσει στην πράξη η πρωτοβουλία.

Η οποία πρωτοβουλία ανακοινώθηκε στη Σύνοδο για την Τεχνητή Νοημοσύνη που φιλοξένησε η Γαλλία με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στον ρόλο του οικοδεσπότη.

Με βάση τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου, το σλόγκαν δεν πρέπει να είναι "drill baby, drill" που ευαγγελίζεται ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά "plug baby plug" (σε ελεύθερη απόδοση "πρίζωσε μωρό μου, πρίζωσε").

Η αναφορά στις πρίζες δεν είναι τυχαία. Το γαλλικό αφήγημα είναι ότι το κλειδί στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι, τελικά, τα ολοκληρωμένα κυκλώματα και οι κάρτες γραφικών αλλά η επάρκεια σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η Γαλλία επενδύει διαχρονικά στην πυρηνική ενέργεια, με την οποία καλύπτει το 70% των ενεργειακών της αναγκών και είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας διεθνώς με ετήσια έσοδα 3 δισ. ευρώ. Η χώρα δεν δείχνει διατεθειμένη να εγκαταλείψει τη συγκεκριμένη τεχνολογία και θεωρεί ότι μπορεί να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της τεχνητής νοημοσύνης, όπως τουλάχιστον την έχουν αναπτύξει οι Αμερικανοί.

Το κατά πόσο η γαλλική προσέγγιση είναι σωστή μένει να αποδειχθεί, καθώς η Κίνα με το DeepSeek αποδεικνύει ότι αντί της κλιμάκωσης που απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες ενέργειας, μπορεί κάποιος να ακολουθήσει πιο οικονομικούς τρόπους.

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home