Ρύθμιση που θα παρουσιαστεί εντός του έτους και θα αφορά στο ανοικτό θέμα με τη φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων, προαναγγέλλει η κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών. Την Τρίτη, η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε νομοσχέδιο με ρυθμίσεις για την κεφαλαιαγορά, τον εξωδικαστικό μηχανισμό και μια αρκετά μεγάλη ενότητα για τα κρυπτονομίσματα.
Η σημαντικότερη πρόβλεψη για την προστασία των πολιτών είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν προειδοποιήσεις για το ρίσκο των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα. Οι προειδοποιήσεις αναμένεται να είναι παρόμοιες με τα μηνύματα που συνοδεύουν τις διαφημίσεις για επενδύσεις σε πιο κλασικά προϊόντα όπως είναι οι μετοχές ή τα αμοιβαία κεφάλαια.
Επίσης, θα εισαχθούν μηχανισμοί ελέγχου σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η απόπειρα χρήσης των κρυπτονομισμάτων για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Βεβαίως και στη χώρα μας έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο ο καννικσμός 2024/1114 που εισάγει κανόνες στην αγορά των κρυπτονομισμάτων. Ανάμεσα σε άλλα, ο κανονισμός προβλέπει την αδειοδότηση των παρόχων υπηρεσιών και των εκδοτών tokens, καθώς και μέτρα διαφάνειας.
Στις επιπλέον ρυθμίσεις του νομοσχεδίου που παρουσιάστηκε χθες, περιλαμβάνεται επίσης ο καθορισμός της Τράπεζας της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως αρμοδίων αρχών για την εποπτεία του χώρου των κρυπτονομισμάτων.
Τα πιο σημαντικά όμως για την τσέπη όσων επενδύουν σε κρυπτονομίσματα θα έρθουν αργότερα.
Η φορολόγηση των κρυπτονομισμάτων παραμένει θολό τοπίο, καθώς υπάρχει σήμερα νομικό κενό. Το αποτέλεσμα είναι ότι όσοι έχουν αποκομίσει κέρδη από τις επενδύσεις τους σε κρυπτονομίσματα δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την αγορά περιουσιακών στοιχείων χωρίς να ενεργοποιηθούν οι φορολογικές διατάξεις περί τεκμηρίων, καθώς για την ΑΑΔΕ τα κρυπτονομίσματα -από φορολογικής και νομικής πλευράς- δεν υπάρχουν.
Το ζήτημα αναμένεται να ρυθμιστεί μέσα στους επόμενους μήνες και δεν είναι σαφές αν θα επιλεγεί ένας φορολογικός συντελεστής κοντά σε εκείνον που ισχύει σήμερα για τα κέρδη από τόκους και μερίσματα ή αν το οικονομικό επιτελείο στοχεύσει ψηλότερα.
Σχόλια