Με μια κοινή δήλωση που έχει 60 υπογραφές αλλά δύο ηχηρές απουσίες έπεσε την περασμένη Τρίτη η αυλαία της Συνόδου Κορυφής για την Τεχνητή Νοημοσύνη που διοργάνωσε η Γαλλία.
Η σύνοδος ήταν μια πρώτη ευκαιρία για να συναντηθούν οι Ευρωπαίοι ηγέτες ορισμένα από τα στελέχη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ έδωσαν σαφές στίγμα μέσω του αντιπροέδρου JD Vance, ο οποίος προειδοποίησε ότι η υπερβολική ρύθμιση θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Ουσιαστικά, το νούμερο 2 της αμερικανικής ηγεσίας απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να μεταφέρει τις αντιρρήσεις των αμερικανικών εταιρειών όχι μόνο για την Πράξη για την Τεχνητή Νοημοσύνη αλλά και για λίγο παλαιότερα ευρωπαϊκά νομοθετήματα, όπως οι δύο πράξεις για τις ψηφιακές αγορές και τις ψηφιακές υπηρεσίες.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε 109 δισ. ευρώ για επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη και, παράλληλα, εμφάνισε τη χώρα του ως μια αξιόπιστη ενεργειακή πηγή που θα καλύψει τις ακόρεστες ανάγκες των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης σε ηλεκτρικό ρεύμα. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανέβασε τον πήχη της χρηματοδότησης στα 200 δισ. ευρώ με την κινητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών πόρων. Παράλληλα, ευρωπαϊκές εταιρείες δήλωσαν ότι θα συνεργαστούν για μια ευρωπαϊκή απάντηση στις προκλήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας στον χώρο των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης.
Από δηλώσεις και δεσμεύσεις δεν πρέπει να πέρασαν και άσχημα όσοι ήταν στο Παρίσι για τις ανάγκες της Συνόδου Κορυφής. Το τι θα συμβεί στην πράξη βέβαια είναι μια άλλη υπόθεση.
Σε αντίθεση με την... παρέλαση των δισεκατομμυρίων, το φινάλε της συνάντησης ήταν πιο απογοητευτικό. ΗΠΑ και Βρετανία δεν υπέγραψαν το κείμενο της κοινής δήλωσης για την ασφαλή, δεοντολογική και συμπεριληπτική ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης.
Οι Βρετανοί δήλωσαν ότι η δήλωση δεν θίγει σημαντικά θέματα όπως η παγκόσμια διακυβέρνηση της τεχνητής νοημοσύνης ή ο αντίκτυπός της στην εθνική ασφάλεια.
Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης πήρε αποστάσεις από τη στάση των ΗΠΑ που και εκείνες δεν υπέγραψαν τη δήλωση. Όπως ανέφερε, το Λονδίνο δεν γνωρίζει τι έκανε τους Αμερικανούς να μη βάλουν την υπογραφή τους. Όσοι όμως άκουσαν ή διάβασαν για την ομιλία του Αμερικανού αντιπροέδρου, ο οποίος τάχθηκε ουσιαστικά εναντίον μιας επίβλεψης της τεχνητής νοημοσύνης σε παγκόσμιο επίπεδο, κατάλαβαν τους λόγους.
Η συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον. Για την ώρα, οι υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης που έχουν εισβάλει στην καθημερινότητά μας προέρχονται από τις ΗΠΑ ή την Κίνα. Η Ευρώπη εκπροσωπείται από τη Γαλλία και τη Mistral που προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στην οθόνη μας.
Σχόλια