Ένα νέο chip κβαντικής τεχνολογίας ονόματι Majorana 1 παρουσίασε η Microsoft την Τετάρτη, που ανακοίνωσε επίσης ότι οι (πολλές) τεχνικές λεπτομέρειες για το νέο ολοκληρωμένο κύκλωμα θα αναλύονται σε μία παρουσίαση που θα δημοσιευτεί στο Nature.
Οι κβαντικοί υπολογιστές υπόσχονται ότι θα εκτελούν σε ελάχιστα δευτερόλεπτα εργασίες που τα σημερινά συμβατικά συστήματα χρειάζονται χρόνια ή και αιώνες. Αυτό έχει μεν καλά στοιχεία, καθώς σημαίνει ότι ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε μυστήρια του Σύμπαντος ή της Υγείας σε πολύ λίγο χρόνο αλλά έχει και ένα κακό, αφού σύμφωνα με την ίδια θεωρία, ένας κβαντικός υπολογιστής μπορεί να σπάσει σε δευτερόλεπτα κωδικούς για τους οποίους ένας "κανονικός" υπολογιστής θα χρειαζόταν μερικές χιλιάδες χρόνια.
Εταιρείες όπως η Microsoft, η IBM, η Alphabet (δηλαδή η Google) πειραματίζονται με διάφορες τεχνικές για να κατασκευάσουν κβαντικά chip και κβαντικούς υπολογιστές.
Το chip Majorana 1 δείχνει -σύμφωνα με την αισιόδοξη ερμηνεία- ότι η εποχή της κβαντικής πληροφορικής είναι πολύ πιο κοντά από όσο ίσως νομίζουμε. Η Nvidia, για παράδειγμα, εκτιμά ότι είμαστε γύρω στα 20 χρόνια μακριά. Το Majorana 1 δείχνει πως μπορεί να έχουμε λειτουργικούς κβαντικούς υπολογιστές πιο γρήγορα. Αυτό μάλλον κατάλαβαν και οι επενδυτές που την Πέμπτη ανέβασαν τις τιμές των μετοχών των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο χώρο.
Σχόλια