Κάθεστε όμορφα και ωραία χωρίς να ενοχλείτε κανέναν και ξαφνικά το τηλέφωνό σας κουδουνίζει για το εισερχόμενο μήνυμα στην εφαρμογή messaging που χρησιμοποιείται. Ένας λογαριασμός που δεν γνωρίζετε θέλει να σας μιλήσει για μια μοναδική επαγγελματική ευκαιρία. Αν χρησιμοποιείτε εφαρμογές όπως το WhatsApp ή το Telegram ίσως να έχετε ήδη λάβει ένα τέτοιο μήνυμα, με τη φωτογραφία προφίλ να εμφανίζει μια γυναίκα από την Κίνα ή τις Φιλιππίνες. Η επικοινωνία γίνεται μεν στα ελληνικά αλλά όπως θα παρατηρήσετε -αν είστε σχετικά υποψιασμένοι- δεν υπάρχει πραγματική αλληλεπίδραση. Αν, δηλαδή, απαντήσετε με κάτι άσχετο όπως "τώρα που σε είδα πεθύμησα καλαμαράκια", ο λογαριασμός από την άλλη πλευρά του κόσμου (και του διαδικτύου) θα συνεχίσει να σας μιλάει για την υποτιθέμενη επαγγελματική πρόταση.
Μια παραλλαγή αυτής της προσέγγισης ξεκινάει με μια κλασική τηλεφωνική κλήση, που εμφανίζεται να προέρχεται από χώρα της ανατολικής Ευρώπης. Πάλι η επικοινωνία γίνεται στα ελληνικά, αλλά αυτή τη φορά δεν μπορεί να υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για αυτοματοποιημένες κλήσεις, ενδεχομένως και με τη χρήση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης. Η φωνή από την άλλη άκρη της γραμμής, σας ζητάει να συνδεθείτε στο WhatsApp για να συζητήσει μαζί σας μια νέα καταπληκτική επαγγελματική ευκαιρία.
Μακάρι να ήταν τόσο εύκολο και απλό, βέβαια.
Οι προσπάθειες εξαπάτησης μέσω εφαρμογών messaging δεν είναι κάτι νέο. Μόλις το περασμένο φθινόπωρο διαπιστώθηκε η λειτουργία ενός διεθνούς δικτύου που είχε κατορθώσει να εξαπατήσει χιλιάδες ανθρώπους και να τους αποσπάσει το συνολικό ποσό των 100 εκατ. ευρώ. Φαίνεται όμως ότι στις περιπτώσεις εξαπάτησης και κυβερνοεγκλήματος, η χώρα μας δεν βρίσκεται στις προτεραιότητες των δραστών.
Σαν να μην έφταναν αυτές οι μορφές απάτης, το τελευταίο διάστημα εμφανίζονται και κάποιες πιο εξελιγμένες. Σε χώρες όπου η Meta έχει ενεργοποιήσει τη λειτουργία ΑΙ στο WhatsApp (ώστε να σας εμφανίζει σύνοψη συζητήσεων και άλλες λειτουργίες που δεν έχουμε δοκιμάσει και δεν μπορούμε να πούμε τίποτα για αυτές), έχουν εμφανιστεί deepfake video όπου κάποιο πρόσωπο που γνωρίζετε σας ζητάει (τι άλλο) χρήματα. Στη Βρετανία κάποιοι εξαπατήθηκαν από αυτές τις προσεγγίσεις και δεν δίστασαν να βοηθήσουν τον γνωστό τους, με αποτέλεσμα να ελαφρώσουν σημαντικά το δικό τους πορτοφόλι. Οι βρετανικές αρχές έχουν συγκεντρώσει καταγγελίες για απάτες συνολικού ύψους 400.000 ευρώ.
Οπότε, αν σας καλέσουν ξαφνικά ή σας προσεγγίσουν μέσω messaging για να σας τάξουν δουλειά με ελάχιστη απασχόληση και τεράστιες αμοιβές, μην απαντήσετε. Αν κάποιος που γνωρίζετε σας ζητήσει χρήματα στα ξαφνικά και μέσω βιντεομηνύματος, καλείτε να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί του για να επιβεβαιώσετε ότι πράγματι βρίσκεται σε ανάγκη. Γενικά, τον νου σας...
Σχόλια