Πόσο μακριά είναι η εποχή που θα φεύγουμε από το σπίτι και το μόνο που θα μας ενδιαφέρει να έχουμε μαζί μας θα είναι το κινητό τηλέφωνο; Όχι βέβαια ότι δεν συμβαίνει τώρα αλλά για άλλους, προφανώς, λόγους από αυτούς που σκέφτονται στο PayPal. Aν πιστέψουμε τους ανθρώπους του PayPal, το πορτοφόλι θα έχει “πεθάνει” μέχρι το 2015. Κάπως δύσκολο ακούγεται αυτό, αλλά από την άλλη, το PayPal μάλλον ήθελε να επισημαίνει ότι οι εξελίξεις στο χώρο των πληρωμών μέσω κινητού θα είναι πολύ πιο γρήγορες από ότι νομίζουμε.
Εκτός του PayPal, το οποίο, ως γνωστόν, ανήκει στο eBay, η Google είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές των mobile payments έχοντας παρουσιάσει το Google Wallet, μία πλατφόρμα για την υποστήριξη αυτού του είδους των πληρωμών, ενώ και η Visa πιστεύει ότι τα οφέλη από την συγκεκριμένη τάση είναι πολλαπλά.
Οι πληρωμές μέσω κινητού βασίζονται πολύ σε μία τεχνολογία που ονομάζεται NFC (Near Field Communication) που επιτρέπει την ασφαλή μεταφορά δεδομένων μεταξύ δύο ψηφιακών συσκευών σε εξαιρετικά μικρή απόσταση. Για να μη σας μπερδέψουμε με την τεχνολογία, πρακτικά, το κινητό ή μία πλαστική κάρτα με ενσωματωμένο το NFC chip, θα είναι το ηλεκτρονικό πορτοφόλι μας, στο οποίο θα μπορούμε να φορτώνουμε λεφτά ανά πάσα στιγμή. Όταν θέλουμε να πληρώσουμε, θα πλησιάζουμε την κάρτα μας ή το κινητό μας κοντά στην ειδική συσκευή ή το κινητό που θα έχει το σημείο πώλησης και η συναλλαγή θα ολοκληρώνεται μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Ξεχάστε ρέστα, κέρματα και ατάκες του στυλ “δεν έχω να χαλάσω πενηντάρικο”.
Όλα αυτά ακούγονται ωραία, αλλά ακόμη και στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν γίνει ακόμη πολλά πράγματα. Στην Ευρώπη, κάποιοι ενδιαφερόμενοι κάνουν δοκιμές, αλλά ακόμη δεν έχουμε δει ευρεία χρήση. Στην Ελλάδα, η Εθνική Τράπεζα δοκιμάζει τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ενώ η HOTech έχει αναπτύξει διάφορες εφαρμογές που εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του NFC. Σημειώστε πως το NFC μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για πιστοποίηση ασφάλειας ή ακόμη και για τη μεταφορά εισιτηρίων ή άλλων παραστατικών που απαιτείται υψηλό επίπεδο ασφάλειας.
Το θέμα είναι πως δεν υπάρχουν πολλές συσκευές με ενσωματωμένο το NFC chip. Τώρα, αρχίζουν να κάνουν την εμφάνιση τους με τη Google να προωθεί την ιδέα και όλα τα Android 2.3 κινητά να υποστηρίζουν NFC. Με αυτό το δεδομένο είναι πιθανόν το 20% των συσκευών που θα διατεθούν παγκοσμίως να υποστηρίζουν την τεχνολογία NFC. Και αν αυτο συμβεί τότε μπορεί να επιβεβαιωθεί και μία ακόμη εκτίμηση: ότι το 2014 οι συναλλαγές μέσω NFC θα ξεπεράσουν τα 50 δισ. δολάρια παγκοσμίως και τα 670 δισ. δολάρια το 2015. Πολύ φιλόδοξοι στόχοι σε κάθε περίπτωση.
Για να επιτευχθούν οι προαναφερθέντες στόχοι θα πρέπει και να ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς οι ενδιαφερόμενοι είναι ουκ ολίγοι. Κατ’ αρχήν, έχουμε τις τράπεζες και τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως η VISA και η Mastercard. Μετά υπάρχει η Google, η Apple και η Microsoft που θα ήθελα να έχουν ένα μερίδιο της πίτας. Και, φυσικά, υπάρχουν και οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που βάζουν τις υποδομές. Όλοι αυτοί θα πρέπει να βρουν ένα modus vivendi και ένα περιβάλλον που θα προσφέρει διαλειτουργικότητα μεταξύ των διαφόρων πλατφορμών και προτύπων που ήδη υπάρχουν. Χωρίς διαλειτουργικότητα, η προσπάθεια είναι βέβαιο πως θα αποτύχει. Αν υπάρξει, τότε μπορεί όχι το 2015 αλλά έστω το 2020 να κρατάμε κέρματα και χαρτονομίσματα μόνο και μόνο για αρχειακούς λόγους.
Σχόλια