Η χρήση φίλτρων και συστημάτων επιτήρησης από τις εταιρείες παροχής πρόσβασης στο διαδίκτυο προκειμένου να αντιμετωπίζεται η παράνομη ανταλλαγή αρχείων δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό Δίκαιο, διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Η απόφαση του δικαστικού οργάνου συνιστά δεινή ήττα όσων επιδιώκουν να υποχρεωθούν οι εταιρείες παροχής πρόσβασης (οι Internet providers δηλαδή) στην εγκατάσταση μηχανισμών που θα "φιλτράρουν" τη διαδικτυακή κίνηση και θα παρεμποδίζουν τη λειτουργία συγκεκριμένων υπηρεσιών. Ο λόγος γίνεται, βέβαια, για τα δίκτυα peer-to-peer (p2p) που "ενοχοποιούνται" ως το βασικό εργαλείο για την ανταλλαγή μουσικής, ταινιών κ.τ.λ.
Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από εφτά χρόνια, το 2004 δηλαδή. Τότε, η Sabam, βελγική εταιρεία διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων κινήθηκε νομικά κατά της εταιρείας πρόσβασης Scarlet, όταν διαπίστωσε πως το δίκτυο της τελευταίας χρησιμοποιείτο για την ανταλλαγή αρχείων. Η Sabam ζήτησε από την Scarlet να εγκαταστήσει μηχανισμό φίλτρου προκειμένου να "κόβεται" η χρήση των αρχείων p2p. κέρδισε τον πρώτο γύρο της δικαστικής διαμάχης αλλά η Scarlet προσέφυγε στο Εφετείο, το οποίο απευθύνθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας νομικές διευκρινίσεις για το θέμα.
Το τελευταίο γνωμοδότησε πως η εγκατάσταση φίλτρων παρεμποδίζει μια σειρά από διατάξεις σχετικά με την προστασία των προσωπικών δεδομένων, την επιχειρηματική ελευθερία και το ηλεκτρονικό εμπόριο.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επισημαίνει πως το δικαστήριο του Βελγίου είναι εκείνο που θα πρέπει να εκδώσει απόφαση επί της διένεξης μεταξύ Sabam και Scarlet. Τονίζει, όμως, πως η δική του απόφαση "δεσμεύει, ομοίως, άλλα εθνικά δικαστήρια ενώπιον των οποίων ανακύπτει παρόμοιο ζήτημα".
Σχόλια