Σε κρίσιμη καμπή δείχνει να βρίσκεται πλέον η Research In Motion, η δημιουργός του Blackberry. Η καναδική εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρέπει να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2011, καθώς χρειάστηκε να προχωρήσει στη λήψη έκτακτων επιβαρύνσεων. Και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά, αναλυτές και επενδυτές δεν δείχνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την πορεία της RIM, η οποία καλείται να ανακάμψει τάχιστα.
Συγκεκριμένα, η RIM ανακοίνωσε μία επιβάρυνση ύψους 360 εκατ. δολαρίων για να καλύψει τη ζημιά από τη δραστική μείωση της τιμής του Playbook (σ.σ. του tablet που έχει παρουσιάσει) και άλλη μία ύψους 50 εκατ. δολαρίων για τα προβλήματα που υπήρξαν στην παροχή της υπηρεσίας του Blackberry, όταν όλοι οι χρήστες των συσκευών Blackberry παγκοσμίως δεν είχαν πρόσβαση στο email τους για αρκετές ημέρες. Επιπλέον, η RIM δήλωσε ότι τα κέρδη της για το σύνολο του έτους θα είναι αρκετά χαμηλότερα από τα 5,25 - 6 δολάρια ανά μετοχή που ήταν η αρχική πρόβλεψη της διοίκησης της.
Το μεγάλο πρόβλημα της RIM είναι το Playbook. Στις κλασικές Blackberry συσκευές, το πρόβλημα δεν είναι τόσο μεγάλο καθώς στο τρίμηνο που έληξε στις 26 Νοεμβρίου η εταιρεία πούλησε περίπου 14,1 εκατ. συσκευές, όταν η πρόβλεψη της ήταν μεταξύ 13,5 και 14,5 εκατ. Όμως, το Playbook, που αποτελεί το πρώτο tablet της RIM και λανσαρίστηκε τον περασμένο Απρίλιο, δεν πούλησε παρά 150.000 συσκευές στο προηγούμενο τρίμηνο, ενώ είχε πουλήσει και άλλες 200.000 στο αμέσως προηγούμενο τρίμηνο που ήταν και το πρώτο της διάθεσης του. Νούμερα πολύ μικρά σε σχέση με τα 11 εκατ. τεμάχια του iPad 2 μόνο στο τελευταίο τρίμηνο.
Η RIM προχώρησε σε μείωση της τιμής του Playbook, η επιτυχία του οποίου αποτελεί μονόδρομο για την καναδική εταιρεία. Το Playbook βασίζεται στο QNX, μία νέα πλατφόρμα, η οποία θα εξελιχθεί στην επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τα Blackberry. Η RIM χρειάζεται να υπάρξουν εφαρμογές για το QNX, αλλά όσο το Playbook δεν πάει καλά, δεν υπάρχει και ενδιαφέρον. Βέβαια, το QNX μπορεί να “τρέξει” και Android εφαρμογές αλλά στα κεντρικά της RIM ξέρουν ότι δεν μπορούν να βασιστούν σε ένα άλλο λειτουργικό σύστημα αν θέλουν να διαφοροποιηθούν σε σχέση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές. Διαφορετικά, η πώληση ίσως να μην είναι πολύ μακριά και η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο πιο πιθανός υποψήφιος θα είναι η Microsoft για να αποκτήσει πρόσβαση στο σύστημα διαχείρισης των email της RIM που είναι μοναδικό.
Σχόλια