Η συνεισφορά της Πληροφορικής

Δημοσίευτηκαν τα αποτελέσματα μίας παγκόσμιας έρευνας για την εκτίμηση της συνεισφοράς του κλάδου της Πληροφορικής στις κατά τόπους οικο

Deasy @ 07.10.2009
Η συνεισφορά της Πληροφορικής

Η μελέτη της  IDC, που ανατέθηκε από τη Microsoft, εξετάζει τη συνεισφορά της Πληροφορικής στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), στη δημιουργία θέσεων εργασίας στον κλάδο της Πληροφορικής, στην απασχόληση στον τομέα του λογισμικού, στη σύσταση νέων εταιρειών, στις κατά τόπους δαπάνες στον κλάδο της Πληροφορικής και στα φορολογικά έσοδα σε 52 χώρες, που αντιστοιχεί στο 98% της συνολικής παγκόσμιας δαπάνης στον κλάδο της Πληροφορικής. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα η Microsoft και το οικοσύστημα των συνεργατών της, που αποτελείται από τοπικούς συνεργάτες, πωλητές και παρόχους υπηρεσιών, συνιστούν σημαντικό καταλύτη για την τοπική οικονομική ανάπτυξη, τόσο κατά τη διάρκεια της παρούσας οικονομικής δυσχέρειας, όσο και στη φάση της ανάκαμψης.

«Στο  πλαίσιο της οικονομικής ανασυγκρότησης, οι πρωτοποριακές τεχνολογίες θα διαδραματίσουν καίριο ρόλο ως εφαλτήριο για την αύξηση της παραγωγικότητας και την εξασφάλιση δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας, γεγονός που με τη σειρά του θα υποστηρίξει την αειφόρο οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Steve Ballmer, Chief Executive Officer της Microsoft «Οι χώρες που προάγουν την καινοτομία και επενδύουν σε υποδομές και εκπαίδευση αλλά και στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των πολιτών τους, θα είναι εκείνες που θα διασφαλίσουν ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα στον παγκόσμιο στίβο της αγοράς».
 

Βασικά  Ευρήματα για τον  Κλάδο της Πληροφορικής στην Ελλάδα

  • Οι δαπάνες  στον κλάδο της Πληροφορικής θα ανέλθουν σε 2,4 δισεκατομμύρια Ευρώ το 2009 και αναμένεται να αυξηθούν σε 3 δισεκατομμύρια Ευρώ έως το 2013 με ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 5%. Έως το 2013 η Πληροφορική ως ποσοστό του ΑΕΠ θα αυξηθεί από 1% σε 1,2%.
  • Η αγορά της  Πληροφορικής θα συμβάλει στη δημιουργία σχεδόν 350 νέων επιχειρήσεων και 10.000 νέων θέσεων εργασίας ανάμεσα στα τέλη του 2009 και στα τέλη του 2013. Η πλειοψηφία των νέων εταιρειών θα είναι μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας θα είναι θέσεις που απαιτούν υψηλά προσόντα.
  • Το 2009 οι τοπικοί συνεργάτες του οικοσυστήματος της Microsoft θα σημειώσουν έσοδα άνω των 1,1 δισεκατομμυρίων Ευρώ για τους ίδιους. Για να το κάνουν αυτό, θα επενδύσουν 350 εκατομμύρια Ευρώ σε ανάπτυξη, μάρκετινγκ, εκπαίδευση και πωλήσεις στην οικονομία της Ελλάδας.
  • Το οικοσύστημα της Microsoft, που αποτελείται από τοπικές εταιρείες, οι οποίες αναπτύσσουν και/ή πουλούν προϊόντα που βασίζονται σε λογισμικό της Microsoft ή διανέμουν και υποστηρίζουν τεχνικά λογισμικό της Microsoft, συνιστά καθοριστικό καταλύτη για την οικονομία κάθε χώρας όπου δραστηριοποιείται η Microsoft. Για κάθε Ευρώ που κερδίζει η Microsoft το 2009, οι τοπικές εταιρίες στο εν λόγω οικοσύστημα θα κερδίσουν αντίστοιχα 11,32 Ευρώ.
  • Οι εταιρείες  του οικοσυστήματος της Microsoft απασχολούν 16.000  ανθρώπους, ενώ οι οργανισμοί που χρησιμοποιούν Πληροφοριακά Συστήματα απασχολούν 33.000 επαγγελματίες της Πληροφορικής, οι οποίοι εργάζονται σε λογισμικό της Microsoft ή προϊόντα και υπηρεσίες που βασίζονται σε αυτό. Στο σύνολο τους, αυτοί οι υπάλληλοι αντιστοιχούν στο 47% της συνολικής απασχόλησης στον κλάδο της Πληροφορικής το 2009 στην Ελλάδα.

«Τα τελευταία 20 χρόνια έχουμε υπάρξει μάρτυρες της τεράστιας  δυνατότητας που  έχουν οι επενδύσεις σε καινοτομίες της  Πληροφορικής να πυροδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο Robert D. Atkinson, Ph.D., Ιδρυτής και Πρόεδρος του Information Technology and Innovation Foundation με έδρα στην Ουάσιγκτον (DC): «Η συνεχιζόμενη καινοτομία και η επένδυση στην Πληροφορική θα βοηθήσει ώστε να γίνει το πρώτο βήμα ανάκαμψης από την τρέχουσα ύφεση και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αύξηση της απασχόλησης και των νέων επιχειρήσεων».

Το οικοσύστημα  της Microsoft όχι μόνο δημιουργεί οικονομικές ευκαιρίες για τοπικούς συνεργάτες, αλλά τα οφέλη της Πληροφορικής εκτείνονται και στην γενικότερη οικονομία.

«H στρατηγική συνεργασία με τη Microsoft μας δίνει  τη δυνατότητα να προσφέρουμε  στους πελάτες  μας εξειδικευμένες επιχειρησιακές λύσεις και τα απαραίτητα εργαλεία που προσφέρουν την έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση,  ώστε να έχουν τον απόλυτο έλεγχο και να οδηγούνται σε ορθές και έξυπνες αποφάσεις για την επιχείρηση τους»,  σημειώνει  ο κ. Αναστάσιος Παπαργύρης, Διευθύνων Σύμβουλος της REAL CONSULTING. A.E. και συνεχίζει «Ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής ύφεσης, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν γρήγορα και σταθερά στις προκλήσεις της αγοράς».

Επιπρόσθετα Ευρήματα για τον  Κλάδο Λογισμικού για την Ελλάδα

  • Οι δαπάνες σε λογισμικό αντιστοιχούν σε 13% των συνολικών δαπανών στον κλάδο της Πληροφορικής της Ελλάδας.
  • Το λογισμικό δίνει ώθηση στην απασχόληση στον κλάδο της Πληροφορικής, καθώς 32% των υπαλλήλων του κλάδου της Πληροφορικής ασχολούνται με τη ανάπτυξη, διανομή, εγκατάσταση ή τεχνική υποστήριξη λογισμικού.


Τα πλήρη  αποτελέσματα της μελέτης είναι  διαθέσιμα στη αυτή τη διεύθυνση 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ,ΕΡΕΥΝΕΣ,MICROSOFT,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home