Ενα καλό smartphone έχει για "καρδιά" έναν γρήγορο επεξεργαστή και κάμποση μνήμη - χαρακτηριστικά που θα έκαναν έναν υπολογιστή των προηγούμενων ετών να σκάσει από ζήλεια. Μήπως βλέπετε κάτι προφανές;
Γιατί να μην βάλουμε ένα κανονικό λειτουργικό σύστημα σε ένα τέτοιο smartphone και -ακόμα καλύτερα- να μην το χρησιμοποιούμε και ως υπολογιστή χωρίς να μας περιορίζουν οι μικρές διαστάσεις της οθόνης; Ωραίες ερωτήσεις, από αυτές που σε κάνουν να στρωθείς στη δουλειά και οι δημιουργοί του Ubuntu κάνουν μια εξαιρετική πρόταση.
"Ας φτιάξουμε μια έκδοση του Ubuntu για smartphones με Android" λένε. Στην περίπτωση που δεν ασχολείστε και πολύ με την κοινότητα του ανοικτού κώδικα (του open source) το Ubuntu είναι ένα ολοκληρωμένο λειτουργικό σύστημα που από πλευράς ευκολίας χρήσης και δυνατοτήτων δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τα Windows ή το Mac OS X. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για χρήση σε υπολογιστές επιχειρήσεων που αναζητούν μια φθηνή και εύχρηστη εναλλακτική λύση για λειτουργικό σύστημα.
Το σχέδιο (διότι περί σχεδίου πρόκειται) λέει τα εξής. Οσο βρίσκεστε εν κινήσει το κινητό σας θα δουλεύει όπως ένα κινητό. Φτάνετε στο σπίτι ή το γραφείο, βγάζετε μια βάση και συνδέετε με αυτή μια (κανονική) οθόνη υπολογιστή και ένα πληκτρολόγιο. Αυτομάτως "ξυπνάει" το Ubuntu και το κινητό σας μεταμορφώνεται σε υπολογιστή. Το Ubuntu θα φροντίζει σε συνεργασία με το Android να μη χάσετε κάποια κλήση και αφού πια θα χρησιμοποιείτε μία συσκευή (το κινητό, μην επαναλαμβανόμαστε) δεν θα πονοκεφαλιάζετε με διαδικασίες όπως ο συγχρονισμός πληροφοριών και αρχείων που βρίσκονται διάσπαρτα στο ηλεκτρονικό σας βασίλειο.
Προϋπόθεση για να συμβούν όλα αυτά τα όμορφα είναι να χρησιμοποιείτε ένα smartphone τουλάχιστον μεσαίας κατηγορίας (θα το τοποθετούσαμε λίγο αυθαίρετα στην περιοχή των 400 ευρώ), όμως υποψιαζόμαστε πως πολλοί θα έδιναν ευχαρίστως ένα ποσό που για την πλειονότητα θεωρείται σήμερα εξωτικό (π.χ. 500 και 600 ευρώ) για να αποκτήσουν τη λειτουργικότητα δύο συσκευών σε μία χωρίς παραχωρήσεις.
Αν σας αρέσει αυτή η προοπτική χρειάζεται να κάνετε δύο πράγματα - υπομονή και... αποταμίευση. Α και ένα τρίτο, να ρίξετε μια ματιά στη σχετική σελίδα του Ubuntu για τα περαιτέρω...
Σχόλια