Σε άλλα επίπεδα δείχνει να έχει περάσει η “διαμάχη” στη Μέση Ανατολή, όπου τα ψηφιακά “όπλα” έχουν αρχίσει να παίζουν σημαντικό ρόλο. Τουλάχιστον αυτό δείχνει ο εντοπισμός του Flame, ενός “κακοήθους” προγράμματος -ή ιού αν προτιμάτε- ο οποίος φαίνεται πως υπήρχε για τουλάχιστον πέντε χρόνια σε κρατικούς υπολογιστές του Ιράν και ενδεχομένως και άλλων χωρών και υπέκλεπτε δεδομένα.
Το εν λόγω malware εντοπίστηκε όταν άνθρωποι του ΟΗΕ έδωσαν προς εξέταση σε ανθρώπους της ρωσικής Κaspersky Lab λογισμικό από κρατικούς υπολογιστές του Ιράν, μετά από καταγγελίες της συγκεκριμένης χώρας ότι έχει δεχθεί νέα επίθεση από χάκερ. Υπενθυμίζεται ότι το 2010 είχε κάνει την εμφάνιση του ο Stuxnet, ένας ιός που είχε πλήξει εργοστάσιο εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν, όντας το πρώτο malware που χτυπά βιομηχανικά συστήματα.
Ο Flame δεν θεωρείται τόσο εξελιγμένος όσο ο Stuxnet, αλλά και μόνο ότι φέρεται να ήταν εγκατεστημένος για αρκετά χρόνια (σ.σ. γίνεται λόγος για 5) και μπορούσε όχι μόνο να υποκλέπτει δεδομένα αλλά και να κάνει δουλειές, όπως άνοιγμα μικροφώνων και καταγραφή συζητήσεων, είναι προφανές ότι έχει αρχίσει να εξάπτει τη φαντασία, καθώς οι εικόνες που έρχονται στο μυαλό πλησιάζουν αυτές από κατασκοπευτικές ταινίες τύπου Mission Impossible.
Οι άνθρωποι της Kaspersky, σύμφωνα με το Reuters, αρνήθηκαν να πουν ποιος πιστεύουν ότι το δημιούργησε. Οι ειδικοί γενικότερα θεωρούν ότι κατασκευάστηκε από κάποιο κράτος, χωρίς, όμως, να έχει γίνει γνωστό ποιό. Φυσικά, το Ιράν κατηγορεί Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ, αλλά στοιχεία δεν υπάρχουν. Όπως δεν υπήρξαν για το Stuxnet ή το Duqu, που επίσης είχε ανάλογο ρόλο. Το μόνο σίγουρο είναι πως πλέον εισερχόμαστε στην εποχή όπου το malware θα αποτελεί μέρος του “οπλοστασίου” των μεγάλων κρατών.
Σχόλια