Το Wired υποστηρίζει την υποψηφιότητα του internet για το Νόμπελ Ειρήνης

Το Wired υποστηρίζει την υποψηφιότητα του internet για το Νόμπελ Ειρήνης

Πριν λίγες μέρες είχαμε γράψει για το twitter και το θεσμό του προσώπου της χρονιάς. Τελικά, κάτι ακόμη πιο συγκλονιστικό βρίσκεται στα σκαριά. Στο πνεύμα του Time και της επιλογής αφηρημένων εννοιών για τον τίτλο του person of the year, το ιταλικό Wired ξεκίνησε, την προηγούμενη βδομάδα, μία καμπάνια με σκοπό την προώθηση του διαδικτύου ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης του 2010.

Το internet είναι μια όαση για όσους θέλουν να ενημερωθούν, να διασκεδάσουν, να κάνουν νέες γνωριμίες και γενικότερα να διαδράσουν με τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι, όμως, και μια ισχυρή παγκόσμια δύναμη για την ειρήνη όπως έχει αποδειχτεί τα τελευταία χρόνια. «Το internet μπορεί να θεωρηθεί το πρώτο όπλο μαζικής καταστροφής, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να εξολοθρεύσουμε το μίσος και τις διαμάχες και να προωθήσουμε την ειρήνη και τη δημοκρατία»,είπε ο Riccardo Luna, ο υπεύθυνος σύνταξης της ιταλικής έκδοσης του Wired. «Όσα συνέβησαν στο Ιράν μετά τις τελευταίες εκλογές και ο ρόλος που το net έπαιξε στη διάδοση πληροφοριών που διαφορετικά θα είχαν λογοκριθεί, είναι μόνο τα πιο πρόσφατα παραδείγματα, του πώς το διαδίκτυο μπορεί να γίνει ένα όπλο παγκόσμιας ελπίδας».

Μερικοί από τους πρώτους, που έσπευσαν να υποστηρίξουν αυτή τη θέση, είναι η νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης το 2003, Shirin Ebadi, ο καθηγητής Umberto Veronesi και ο σχεδιαστής μόδας Giorgio Armani. Η Shirin Ebadi, η πρώτη Ιρανή μουσουλμάνα που έλαβε Νόμπελ Ειρήνης, τόνισε ότι η ελευθερία του λόγου που προσφέρει το νετ παραμερίζει οποιαδήποτε αρνητική χρήση του. «Το διαδίκτυο μπορεί να χρησιμοποιηθεί φυσικά και για να τροφοδοτήσει τον πόλεμο και την τρομοκρατία, όπως μας δείχνει ο προσηλυτισμός των Ταλιμπάν. Η διάδοση των νέων από τους Ιρανούς διαδηλωτές, παρολαυτά -που έτρεχε με ρυθμό 22.000 tweet την ώρα-  ήταν υπεράνω πάσης προσδοκίας, για να μας κάνουν να αμφιβάλλουμε ότι θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη βοήθεια του διαδικτύου. Δεν είναι σύμπτωση, ότι κατά την διεξαγωγή των πρώτων δικών εναντίον των διαδηλωτών, ο υπουργός δικαιοσύνης κατηγόρησε το Google, το facebook και το twitter για συνομωσία εναντίον της καθεστηκυίας τάξης.

Για όποιον ενδιαφέρεται να στηρίξει την υποψηφιότητα του διαδικτύου, μπορεί να το κάνει στο site Internet for Peace. Όπως αναφέρεται στο μανιφέστο του, που θα μεταφραστεί σε περισσότερες από 10 γλώσσες:

«Έχουμε τελικά καταλάβει, ότι το διαδίκτυο είναι κάτι παραπάνω από ένα δίκτυο υπολογιστών. Είναι ένα ατελείωτο δίκτυο ανθρώπων. Άντρες και γυναίκες από κάθε γωνιά του κόσμου, συνδέονται ο ένας με τον άλλον, χάρη στο μεγαλύτερο κοινωνικό μέσο αλληλεπίδρασης που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα.

Η ψηφιακή κουλτούρα έθεσε τα θεμέλια για ένα νέο τύπο κοινωνίας. Και αυτή η κοινωνία προάγει το διάλογο, τη συζήτηση και τελικά τη συνέναιση μέσω της επικοινωνίας. Επειδή η δημοκρατία άκμαζε πάντα σε μέρη όπου υπάρχουν ανοιχτά μυαλά, αποδοχή, συζήτηση και συμμετοχή. Και η επαφή με άλλους υπήρξε πάντα το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο ενάντια στο μίσος και τις διαμάχες.

Γι'αυτό το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη. Να γιατί ο οποιοσδήποτε το χρησιμοποιεί μπορεί να σπείρει τους σπόρους για την προώθηση της μη χρήσης βίας. Και γι'αυτό το επόμενο Νόμπελ Ειρήνης πρέπει να πάει στο ίντερνετ. Ένα νόμπελ για τον κάθε ένα από μας.»

«Οι άνθρωποι θέλουν ειρήνη, και όταν τους δίνεται το βήμα, θα δουλέψουν ακούραστα γι'αυτό», είπε ο υπεύθυνος σύνταξης του αμερικάνικου Wired, Chris Anderson. «Βραχυπρόθεσμα, ένας λογαριασμός στο twitter δεν συγκρίνεται με ένα ΑΚ-47, αλλά μακροπρόθεσμα το πληκτρολόγιο είναι πιο μαχητικό από το σπαθί».

Ο διευθυντής σύνταξης του βρετανικού Wired, David Rowan, αποκάλεσε το διαδίκτυο «την πιο ισχυρή μεταμορφωτική δύναμη της νέας εποχής».

Έδωσε σε όλους μας τη δυνατότητα να πάρουμε πίσω τη δύναμη από τις κυβερνήσεις. Έκανε τον κόσμο ένα εντελώς διαυγές μέρος.»

Πολλές εταιρίες έχουν αποδεχτεί ήδη την πρόσκληση του ιταλικού Wired να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του διαδικτύου για το επόμενο Νόμπελ Ειρήνης. Η Sony Ericsson, η Tiscali, η Fineco, η Fastweb, η Microsoft Italy, η Telecom Italia, η Unendo Energia, η Vodafone Italy, η Citroën και η H3G έχουν δημιουργήσει 10 διαφορετικές ιστοσελίδες για να στηρίξουν το κίνημα «Internet for Peace».

Πέρα από τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από την κίνηση του Wired και την προσπάθειά του να προωθήσει ένα πιασάρικο θέμα και να προωθηθεί και το ίδιο μέσα από αυτό, μια νέα εποχή ξημερώνει. Μόνο και μόνο η συζήτηση για μια τέτοια υποψηφιότητα είναι κάτι το πρωτοποριακό. Γιατί πλέον δε μιλάμε για ένα θεσμό που ίδρυσε κάποιο περιοδικό, αλλά για ένα βραβείο που απονέμεται από έναν επίσημο ερευνητικό οργανισμό, τη σουηδική ακαδημία. Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν ο κόσμος θα αγκαλιάσει την κίνηση ή αν θα αποδειχθεί μία ακόμη επικοινωνιακή φούσκα. Και φυσικά ακόμη κι αν ο κόσμος στηρίξει την πρωτοβουλία, αυτό δε σημαίνει τίποτα. Καθώς την τελική απόφαση, όπως μπορεί κανείς να διαβάσει και στο site των βραβείων την παίρνουν: «μέλη ακαδημιών, πανεπιστημιακοί καθηγητές, επιστήμονες από πολυάριθμες χώρες, κάτοχοι βραβείων Νόμπελ και μέλη κοινοβουλίων».

ΒΡΑΒΕΙΑ NOBEL,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home