Η προκήρυξη των εκλογών της 6ης Μαϊου ήταν ο λόγος που δεν δημοσιοποιήθηκε το σχέδιο που είχε διαμορφωθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων αναφορικά με τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών που θα έφθανε σε 2.049.548 ελληνικά νοικοκυριά σε 156 δήμους της χώρας.
Αυτό ανέφερε πριν από λίγο ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών του υπουργείου Υποδομών, Σωκράτης Κάτσικας από το βήμα του 7ου διεθνούς συνεδρίου της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Και αν σας κάνουν εντύπωση τα ακριβή στοιχεία, ο λόγος δεν είναι άλλος ότι αυτό το νούμερο αναφέρεται επακριβώς στη μελέτη που συνέταξαν οι σύμβουλοι που είχε προσλάβει το υπουργείο.
Ο προϋπολογισμός του έργου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Κάτσικας ήταν 1,07 δισ. ευρώ και προκειμένου το έργο να είναι βιώσιμο και ελκυστικό για τους ιδιώτες – επενδυτές, η συμμετοχή του Δημοσίου θα έπρεπε να ανερχόταν σε περίπου 231 εκατ. ευρώ. (Ο λόγος που χρησιμοποιώ παρελθόντα χρόνο είναι πολύ απλά επειδή όλες οι ενδείξεις είναι πως το συγκεκριμένο έργο θα παρεπεμφθεί στις καλένδες μαζί με όλες τις αντίστοιχες προσπάθειες που έχουν ξεκινήσει τα τελευταία 2 χρόνια).
Το κόστος φαντάζει υπερβολικό για μία χώρα που βρίσκεται σε δημοσιονομική κρίση και τα ταμεία του Δημοσίου είναι κυριολεκτικά άδεια. Όμως, ο κ. Κάτσικας επεσήμανε πως είχε προβλεφθεί σχετικό κονδύλι στο ΕΣΠΑ, οπότε, κυριολεκτικά, τα λεφτά υπάρχουν. Όμως, υπάρχει ένα πρόβλημα: ότι για να περιληφθεί στο ΕΣΠΑ, θα έπρεπε το έργο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Κάτι που είναι πρακτικά αδύνατο αν αναφερόμαστε στην κάλυψη και των 2 εκατ. νοικοκυριών. Όμως, στο υπουργείο είχαν βρει μία εναλλακτική λύση: να ξεκινούσε ένα πρώτο κομμάτι του έργου που θα κάλυπτε 22 δήμους στην περιφέρεια συν το 10% της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Ο προϋπολογισμός του έργου θα ήταν 254 εκατ. ευρώ και η συμμετοχή του Δημοσίου θα ήταν στα 240 εκατ. ευρώ. Η διαφορά από τα 231 εκατ. ευρώ μάλλον θα γινόταν αποδεκτή από την ΕΕ, ενώ βασική προϋπόθεση θα ήταν οι ιδιώτες – επενδυτές που θα αναλάμβαναν το έργο, να δεσμεύονταν ότι θα το ολοκλήρωναν, καλύπτοντας το σύνολο των νοικοκυριών.
Επιπλέον, ένα τέτοιο έργο θα βοηθούσε την Ελλάδα να πετύχει τους στόχους για τη διείσδυση της ευρυζωνικότητας που περιλαμβάνονται στην Ψηφιακή Ατζέντα 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕΤΤ, Λεωνίδα Κανέλλο, μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναφέρει πως για την Ελλάδα απαιτούνται ποσά από 1,4 δισ. έως 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2020, ανάλογα με το βαθμό κάλυψης των στόχων που προβλέπονται στη Ψηφιακή Ατζέντα από άποψη ταχύτητας και διαθεσιμότητας στον πληθυσμό!
Προτιμούν το VDSL
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου της ΕΕΤΤ, πάντως, οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι που συμμετείχαν δεν έδειξαν ιδιαίτερο ζήλο για την προώθηση των συνδέσεων οπτικών ινών. Είναι χαρακτηριστική η ατάκα του εκτελεστικού γενικού διευθυντή του ομίλου, Ζαχαρία Πιπερίδη πως «πρόκειται για μία ακόμη μελέτη για τη βιβλιοθήκη», ενώ τόνισε πως δεν διαφαίνεται γενικώς προθυμία από τους καταναλωτές να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα απ’ όσα δίνουν τώρα για μία ADSL σύνδεση προκειμένου να αποκτήσουν υψηλότερης ταχύτητας σύνδεσης.
Άποψη με την οποία, σε γενικές γραμμές, συμφώνησαν και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες στο πάνελ που υπήρχε εκπροσώπηση από την αγορά (Φώτης Σαββίδης, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της CYTA, Γιάννης Καβακλής, γενικός εμπορικός διευθυντής ομίλου Forthnet, Αντώνης Κεραστάρης, διευθύνων σύμβουλος hellas online, Γρηγόρης Αναστασιάδης, διευθύνων σύμβουλος On Telecoms). Άπαντες δεν έδειξαν ιδιαίτερη απροθυμία να επενδύσουν σε νέες υποδομές, ενώ όσον αφορά στο VDSL, ο μεν ΟΤΕ παραπονέθηκε για την καθυστέρηση από την ΕΕΤΤ της έγκρισης των τιμών λιανικής, οι εναλλακτικοί πάροχοι ζητούσαν να υπάρξει διαφοροποίηση στο θέμα της χονδρικής διάθεσης. Το κύριο παράπονο των εναλλακτικών είναι πως θέλουν ο ΟΤΕ να υπενοικιάζει τη σύνδεση VDSL απευθείας στον πάροχο (native DSL) και όχι να χρειάζεται ο καταναλωτής να επιστρέψει για ένα χρονικό διάστημα στο δίκτυο τηλεφωνίας του ΟΤΕ, όπως είναι το πρόσφατα εγκεκριμένο από την ΕΕΤΤ καθεστώς.
Σχόλια