Είναι πετυχημένοι στον χώρο της τεχνολογίας, διαθέτουν χρήματα, πολλά χρήματα και κεντρίζουν ακόμα περισσότερο το ενδιαφέρον μέσα από νέες δραστηριότητες με τις οποίες καταπιάνονται. Ο λόγος για πέντε ανθρώπους που τους πρωτογνωρίσαμε από τα επιτεύγματά τους στον χώρο της ψηφιακής τεχνολογίας και στην πορεία του χρόνου είτε έστρεψαν αλλού το ενδιαφέρον τους είτε το μοιράζονται με νέες προκλήσεις. Aς ξεκινήσουμε...
Bill Gates: Έχοντας αποχωρήσει από τα διοικητικά καθήκοντά του στη Microsoft, ο Gates έχει επιδοθεί σε ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Η αλήθεια είναι ότι δυσκολευτήκαμε να βρούμε παράξενη επένδυσή του σε κάποιον άλλο τομέα. Τη λύση μας την έδωσαν δημοσιεύματα του 2008, τρία χρόνια μετά τον τυφώνα Κατρίνα. Το 2008 λοιπόν ο Gates μαζί με ένα πρώην συνεργάτη του στη Microsoft, τον Nathan Myhrvold υπέβαλλαν μια πατέντα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσουν να αποφευχθούν μελλοντικοί τυφώνες ή να ελαχιστοποιηθούν έστω οι ζημιές του. Ο τρόπος που προτεινόταν ήταν λίγο παράδοξος, καθώς ανέφερε ότι στόλος πλοίων θα μπορούσε να παίξει το ρόλο της «κουτάλας» στα νερά του Κόλπου του Μεξικού, ανακατεύοντας κρύες και ζεστές μάζες νερού αλλοιώνοντας τα καιρικά φαινόμενα. Αν έγινε δεκτή η πατέντα δεν το γνωρίζουμε...
Elon Musk: Αν είσαι τακτικός αναγνώστης του deasy ίσως να έχεις βαρεθεί να διαβάζεις για τον πολυμήχανο Elon αφού έχουμε αφιερώσει αρκετές γραμμές στο πρόσωπό του (ενδεικτικά μπορείς να δεις εδώ και εδώ). Όμως από ένα θέμα σαν αυτό δεν θα μπορούσε να λείπει. Θα τα πούμε λοιπόν άλλη μια φορά εν συντομία...
Αφού έβγαλε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια από την PayPal, ο πολυμήχανος Elon Musk έστρεψε αλλού το ενδιαφέρον του... Στο διάστημα, στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και στην ενέργεια με τις εταιρείες SpaceX, Tesla και SolarCity αντίστοιχα. Με τις δύο πρώτες, πέρα από το στοίχημα που φαίνεται ότι έχει ήδη κερδίσει το στοίχημα, έχει κερδίσει και την αναγνωρισιμότητα. Με την SpaceX εξασφάλισε ένα σημαντικό συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα χρόνια με την NASA, ενώ με την Tesla, πέρα από τα μοντέλα που έχει παρουσιάσει, είναι προς το παρόν και βασικός αιματοδότης της αυτοκινητοβιομηχανίας σε συστήματα ηλεκτροκίνησης.
Ξεφεύγοντας από τα οράματα που κάνει πράξη ο 41 χρονών Elon, τον είδαμε στις κινηματογραφικές αίθουσες πριν δύο χρόνια να κάνει και ένα πέρασμα μερικών δευτερολέπτων από το Iron Man 2.
Jeff Bezos: Τον ξέρουμε εδώ και πολλά χρόνια ως τον ισχυρό άνδρα της Amazon, μάλιστα στο ξεκίνημα της εταιρείας (θέλαμε να) τον μπερδεύαμε με ελληνομερικάνο. Εκτός όμως από την πασίγνωστη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου (και όχι μόνο) ο (βέρος αμερικάνος) κ. Bezos έχει μερικά ακόμη ενδιαφέροντα που δεν είναι και τόσο γνωστά.
Ας ξεκινήσουμε από μια υποβολή ευρασιτεχνίας που υπέβαλε το 2011, για την τοποθέτηση «αερόσακου» στα κινητά μας, ώστε να μην παθαίνουν βλάβες από τις πτώσεις. Ειδικότερα, ειδικοί αισθητήρες θα αντιλαμβάνονταν ότι το κινητό πέφτει, ενεργοποιώντας πλευρικούς αερόσακους. Μάλιστα, η ευρασιτεχνία περιλαμβάνει αρκετές παραμέτρους τις οποίες θα μπορούσες να διαβάσεις εδώ.
Το μεγάλο project του Jeff Bezos αυτή τη στιγμή αφορά το διάστημα. Εδώ και τέσσερα χρόνια διατηρεί την Blue Origin, μια εταιρεία με στόχο τις επανδρωμένες αποστολές στο διεθνή διαστημικό σταθμό. Το ενδιαφέρον του για το διάστημα φαίνεται και από μία ακόμα πρωτοβουλία που πήρε, καθώς χρηματοδότησε μια αποστολή υποθαλλάσιας έρευνας για να βρεθούν οι μηχανές που έστειλαν το Apollo 11 στο διάστημα. Τον περασμένο Μάρτιο μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ενημέρωσε ότι στέφθηκε με επιτυχία.
Μια δεύτερη επένδυση που είναι ακόμα λιγότερο γνωστή από την Blue Origin είναι η Glassybaby, μια αμερικάνικη εταιρεία κατασκευής γυάλινων θηκών για κεριά, στην οποία ο κ. Bezos έχει αποκτήσει το 20%.
Τέλος, και καθώς τα χρήματα δεν είναι πρόβλημα για τον ισχυρό άνδρα της Amazon, δεν έχει διστάσει να συμμετέχει με επένδυση 42 εκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός γιγαντιαίου ρετρό ρολογιού, το οποίο δεν θα σταματήσει να λειτουργεί ακόμα και μετά από μερικές χιλιάδες χρόνια (10.000 years watch). Το project του Long Now Foundation είναι υπό κατάσκευη χωμένο σε κάποιο βουνό του Τέξας και ελάχιστες φωτογραφίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας.
Larry Ellison: Με εκτιμώμενη περιουσία κοντά στα 35 δισ. δολάρια (2012), ο ισχυρός άνδρας της Oracle μπορεί να δαπανήσει μερικά χρήματα παραπάνω για τις προσωπικές του απολαύσεις. Φανατικός φίλος της ιστιοπλοϊας, χρηματοδοτεί το σκάφος USA 17 (πρώην BMW Oracle Racing 90) το οποίο συμμετέχει σε πολλές μεγάλες διοργανώσεις και έχει κερδίσει κάποιες από αυτές. Σε κάποιες από τις κούρσες του συγκεκριμένου σκάφους δε διστάζει να συμμετέχει και ο ίδιος ο Ellison ως μέλος του πληρώματος.
Εκτός από τη θάλασσα, του αρέσει και ο ...άερας, καθώς διαθέτει δίπλωμα πιλότου. Μάλιστα, του έχει επιβληθεί πρόστιμο στην Καλιφόρνια, για παραβίαση των ορίων νυχτερινών απογειώσεων και προσγειώσεων από το αεροδρόμιο του San Jose.
Η χλιδή δεν τελειώνει εδώ όμως για τον Ellison αφού, από χθες του ανήκει το 98% του 6ου μεγαλύτερου νησιού της Χαβάι (Lanai), σε μια αγορά που υπολογίζεται ότι έκλεισε κοντά στα 600 εκατομμύρια δολάρια.
Κλείνοντας, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι και αυτός συμμετείχε σε μια σκηνή μερικών δευτερολέπτων στο Iron Man 2.
Paul Allen: Αποχώρησε από τη Microsoft στα μέσα της δεκαετίας του 80 μερικά δισεκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος, οπότε του δόθηκε η ευχέρεια να δοκιμάσει να επενδύσει σε ένα μεγάλο εύρος διαφορετικών πεδίων. Στον πρώην συναίτερο του Μπιλ Γκέιτς ανήκουν η ομάδα NBA του Πόρτλαντ καθώς και η ομάδα αμερικάνικου φούτμπολ του Σιάτλ. Φανατικός φίλος της μουσικής (σίγουρα αν ψάξετε στο Google θα βρείτε φωτογραφίες του να παίζει κιθάρα) το 2000 έχτισε ένα μουσείο αφιερωμένο στο Jimi Hendrix (Experience Music Project & Science Fiction Museum) με αναμνηστικά και ενθύμια του μεγάλου κιθαρίστα, των οποίων ήταν και ο ίδιος ο Paul Allen συλλέκτης.
Από τη... μανία για το διάστημα που είναι διάχυτη σε πολλές μεγάλες προσωπικότητες, δεν θα μπορούσε να ξεφύγει και ο ίδιος ο Paul Allen, ο οποίος έχει επενδύσει στη Virgin Galactic και ειδικότερα στο πρώτο σκάφος, SpaceShipOne.
Τέλος, έχει γίνει... γνωστός για το Octopus, το 12ο στην κατάταξη των μεγλύτερων ιδιωτικών σκαφών στον κόσμο (126 μέτρα), το οποίο του ανήκει. Εκτός από το Octopus, στην κατοχή του είναι και άλλα δύο μικρότερα.
Σχόλια