Εντυπωσιακά γρήγορα, ιδιαίτερα εύχρηστα και με έναν νέο περιβάλλον χρήσης, ονόματι Metro, που είναι το ίδιο με εκείνο των Windows Phone, είναι τα επερχόμενα Windows 8, τα οποία έρχονται το φθινόπωρο.
Το deasy.gr βρέθηκε στο Άμστερνταμ σε ένα ειδικό workshop της Microsoft όπου πήρε μία καλή γεύση του νέου λειτουργικού συστήματος, το οποίο προορίζεται για χρήση τόσο σε προσωπικούς υπολογιστές όσο και για tablets. Η κοινή εμπειρία αποτελεί κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον και καθώς θα δοκιμάζουμε το νέο λειτουργικό θα σας παρουσιάζουμε τις εμπειρίες μας τις επόμενες εβδομάδες.
Κοινό περιβάλλον
Από όσα είδαμε, πάντως, ίσως το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η γρήγορη εκκίνηση. Η εκκίνηση σε ένα «κλειστό» μηχάνημα δεν χρειάζεται παρά 8 δευτερόλεπτα (!), όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά.
Ένα βασικό χαρακτηριστικό της επερχόμενης έκδοσης είναι πως το περιβάλλον που θα δει ο χρήστης σε έναν υπολογιστή και σε ένα tablet εξοπλισμένα με τα Windows 8 είναι ουσιαστικά το ίδιο, εφόσον έχει ενεργοποιηθεί στο PC το αποκαλούμενο και Metro περιβάλλον. Στο τελευταίο, το οποίο είναι το ίδιο με τα Windows Phone, υπάρχουν εικονίδια (tiles), τα οποία λειτουργούν και ανανεώνονται είτε τα χρησιμοποιεί ο χρήστης είτε όχι.
Τα εικονίδια είναι «ζωντανά» κάτι που σημαίνει ότι προβάλλονται πάνω σε αυτά πληροφορίες και ειδοποιήσεις που σχετίζονται με τα δεδομένα της εφαρμογής στην οποία αντιστοιχεί το κάθε εικονίδιο.
Υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης σε ένα πιο “κλασικό” περιβάλλον Windows με μία, όμως, σημαντική λεπτομέρεια: δεν υπάρχει το πλήκτρο “Έναρξη” (Start)!
Γενικότερα, η λογική είναι αυτή της χρήσης εφαρμογών (apps) που ο χρήστης θα μπορεί να “κατεβάσει” από το Windows Store, όπου, επίσης, θα μπορεί να βρει μουσική, ταινίες, video κ.λ.π. Σημειωτέον πάντως πως οι εφαρμογές που «τρέχουν» στα υπάρχοντα Windows θα «παίζουν» και στη νέα έκδοση. Απλώς, για το Metro περιβάλλον θα πρέπει ο δημιουργός της εφαρμογής να έχει προβεί στις απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες, όμως, δεν είναι κάτι ιδιαίτερα δύσκολο.
H σημασία της αφής
Μία διαφορά στη χρήση είναι η αξιοποίηση της αφής ακόμη και σε προσωπικούς υπολογιστές, καθώς μέσα στους επόμενους μήνες αναμένουμε ουκ ολίγα PC με οθόνες αφής.
Όταν ο καταναλωτής χρησιμοποιεί την αφή, είτε σε PC είτε σε tablet, τότε η πρόσβαση στα διάφορα εργαλεία γίνεται με το “σύρσιμο” του δακτύλου στα πλάγια ή από την πάνω πλευρά της οθόνης. Ακόμη και το “μπρος-πίσω” μεταξύ των ανοικτών εφαρμογών ή των ιστοσελίδων γίνεται με τα δάκτυλα!
Γενικότερα, η χρήση της αφής αφήνει πολύ καλές εντυπώσεις και η αίσθηση που σου δίνεται είναι πως το λειτουργικό σύστημα είναι πολύ πιο γρήγορο και δεν έχει καμία σχέση με τα υπάρχοντα Windows. Αν και μπορείτε ανά πάσα στιγμή, να επιστρέψετε στο πιο κλασικό περιβάλλον και να χρησιμοποιήσετε το ποντίκι.
Αν γενικότερα προτιμάτε τη χρήση του ποντικιού, ακόμη και στο Metro περιβάλλον, τότε να προσέξετε ότι αξιοποιούνται οι γωνίες όπου εμφανίζονται οι διάφορες επιλογές. Για παράδειγμα, σε περίπτωση που πάει κάποιος το δείκτη του ποντικιού στην κάτω αριστερή γωνία, τότε εμφανίζεται το πλήκτρο Start, στο ίδιο σημείο δηλαδή που είναι στα υπάρχοντα Windows.
Windows @work
Με δεδομένο πως τα Windows χρησιμοποιούνται από δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενους σε επιχειρήσεις, είναι προφανές ότι έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία και σε αυτόν τον τομέα. Σύμφωνα με τη Microsoft, η αφή μπορεί να λειτουργήσει άψογα και σε εταιρικά περιβάλλοντα, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα είναι και η καλύτερη αξιοποίηση των tablets σε εταιρικές εφαρμογές. Τουλάχιστον, τα αρχεία Excel θα εμφανίζονται όπως πρέπει στην οθόνη ενός tablet με Windows 8.
Θέμα συνήθειας
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως ένας χρήστης θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να συνηθίσει το νέο περιβάλλον και τον τρόπο χρήσης. Αλλά, από την άλλη πλευρά, τα Windows 8 δείχνουν πολύ πιο γρήγορα και εύχρηστα και είναι ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα που φέρνει μία μικρή “επανάσταση” στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε και επικοινωνούμε με τους υπολογιστές μας αλλά και συσκευές όπως είναι το tablet ή το smartphone.
Σημειωτέον πως ο στόχος της Μicrosoft δείχνει να είναι ότι θέλει να “ενοποιήσει” την εμπειρία μεταξύ των PCs, των smartphones, των tablets ακόμη και των παιχνιδομηχανών (Xbox). Και αν το καταφέρει, τότε θα είναι μία τεράστια αλλαγή για το χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών.
Σχόλια