Είναι από τις διαστάσεις εκείνες του social networking που δεν έχει πιάσει ιδιαίτερα στην Ελλάδα αλλά που έχει δημιουργήσει πολύ θόρυβο στο εξωτερικό από τη δημιουργία του, προ τριετίας· τότε, η εταιρεία Klout από το Σαν Φρανσίσκο, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μέτρο επιρροής στα κοινωνικά δίκτυα και δημιούργησε την εφαρμογή με την ίδια ονομασία η οποία παίρνει στοιχεία από το προφίλ ενός χρήστη στο Facebook, το Twitter, το Blogger, το Wordpress κ.α. και το προβάλλει σε μια κλίμακα από το 0 ως το 100.
Ποιος είναι ο λόγος που ασχολούμαι με το Klout σήμερα; Η ανακοίνωση εκ μέρους της εταιρείας ότι ο νέος και αναβαθμισμένος τρόπος υπολογισμού του βάρους της online προσωπικότητας ενός εκάστου λαμβάνει υπόψη και την επιρροή του ατόμου στον πραγματικό κόσμο· το ότι ως βασικό του μέτρο για να το κάνει αυτό χρησιμοποιεί τη Wikipedia θα μπορούσε από μόνο του να αποτελέσει αφορμή για ποικίλα σχόλια, όμως το θέμα δεν είναι εκεί. Είναι ότι ο λόγος που η εταιρεία αναβάθμισε τον αλγόριθμό της ήταν επειδή, όπως είχαν επισημάνει δηκτικά οι επικριτές της, ότι ο Τζάστιν Μπίμπερ είχε μεγαλύτερο «klout» από τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ο νέος αλγόριθμος διορθώνει τη συγκεκριμένη... ατασθαλία –πλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει klout 99 και ο 18χρονος καναδός ποπ-σταρ, 92. Όμως το πρόβλημα παραμένει: πόσο επικίνδυνο είναι να αγνοείται σε τόσο μεγάλο βαθμό η πραγματικότητα; Προφανώς ένα είδωλο της ποπ (και δη της ποπ των τελευταίων ετών που αποτελεί 100% κατασκεύασμα των εταιρειών) έχει διείσδυση σε ένα μεγάλο αριθμό χρηστών· μάλλον κανείς δε χρειάζεται το Klout για να το αντιληφθεί αυτό. Και μόνο όμως ότι στην ίδια συζήτηση με τον Τζάστιν Μπίμπερ μπαίνει ο ηγέτης της ισχυρότερης χώρας στον κόσμο, φανερώνει κάτι πέρα από στενοκεφαλιά, εμμονή με το Internet και πληθωρισμό της αξίας του –φανερώνει πλήρη απουσία αίσθησης του τι είναι σημαντικό και τι όχι. Τόσο από πλευράς των δημιουργών του Klout, όσο και από πλευράς όσων του δίνουν σημασία.
Σχόλια