Επικίνδυνοι οι ψεύτικοι διάσημοι του Twitter

Τα προφίλ των Justin Bieber, Christianno Ronaldo και Barack Obama είναι αυτά που αντιγράφονται περισσότερο στο Twitter

Deasy @ 18.12.2012
Επικίνδυνοι οι ψεύτικοι διάσημοι του Twitter
Ψεύτικο προφίλ του Justin Bieber με μόλις 2 tweets και περισσότερους από 490.000 followers!

Ένα από τα συνηθέστερα φαινόμενα που συναντάμε στο Twitter είναι οι ψεύτικοι λογαριασμοί διάσημων προσώπων που έχουν ως στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των υπόλοιπων χρηστών. Πολλοί από αυτούς τους ψεύτικους λογαριασμούς δημιουργούνται από τους followers του συγκεκριμένου διάσημου. Όμως, δεν είναι λίγες οι φορές βέβαια, που οι συγκεκριμένοι λογαριασμοί δεν περιορίζονται μόνο σ’ αυτόν τον «αθώο» στόχο αλλά επιπλέον λειτουργούν ως spam accounts, προσπαθώντας να προσβάλλουν τους υπολογιστές των υπολοίπων με κακόβουλα μηνύματα. Η Panda Security ερεύνησε το συγκεκριμένο φαινόμενο εξάγοντας αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα.

Σύμφωνα με τον Luis Corrons, τεχνικό διευθυντή των PandaLabs, "αστέρια του ποδοσφαίρου όπως ο Cristiano Ronaldo έχουν πολλά ψεύτικα προφίλ στο Twitter, κάποια από αυτά με πάνω από 15.000 followers τα οποία περιλαμβάνουν τη λέξη ‘επίσημο’, αν και τα tweets είναι στα Σουαχίλι”.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama, επίσης έχει ένα ψεύτικο προφίλ στο κοινωνικό δίκτυο. Παρόλο που το βιογραφικό του ψεύτικου προφίλ του περιλαμβάνει ένα σύνδεσμο σε μια Ρωσική σελίδα, περισσότεροι από 91.000 τον ακολουθούν.

Ωστόσο, ο αδιαφιλονίκητος βασιλιάς των ψεύτικων προφίλ αυτή τη στιγμή είναι το εφηβικό είδωλο Justin Bieber. Ο νεαρός καλλιτέχνης έχει πολλά ψεύτικα προφίλ που δημιουργούνται από τους οπαδούς του, αλλά και κάποια που έχουν δημιουργηθεί με όχι τόσο αθώους στόχους. Φαίνεται ότι το να συμπεριλαμβάνεται το όνομα και μόνο του τραγουδιστή σε ένα προφίλ στο Twitter είναι συνώνυμο με πλήθος followers. Μερικά από τα προφίλ του, με μόλις δύο tweets μέσα σε τρία χρόνια, έχουν περισσότερους από 491.000 followers.

Σύμφωνα με την Panda Security οι χρήστες του Twitter θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς "λόγω της τεράστιας δημοτικότητας του, το Twitter είναι ένα από τα κοινωνικά δίκτυα στα οποία οι περισσότερες επιθέσεις έχουν στόχο να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των υπολογιστών των χρηστών. Οι κυβερνο-εγκληματίες επωφελούνται από τη δημοτικότητα ορισμένων διασημοτήτων για να προσελκύσουν followers, στους οποίους θα στείλουν malware και spam μέσω των tweets τους", προσθέτοντας ότι "εάν έχετε λάβει αυτό το είδος μηνύματος από το λογαριασμό ενός διασήμου που ακολουθείτε, σας συμβουλεύουμε να μην το ανοίξετε σε καμία περίπτωση, να κάνετε unfollow τον αποστολέα του μηνύματος και να σαρώσετε τον υπολογιστή χρησιμοποιώντας ένα antivirus".

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ίδιο το Twitter θεωρεί την αντιγραφή στην πλατφόρμα του, παραβίαση των κανονισμών του: "Οι λογαριασμοί Twitter που υποδύονται κάποιο άτομο ή οργανισμό προκειμένου να προκαλέσουν σύγχυση και παραπλάνηση μπορεί να ανασταλούν μόνιμα σύμφωνα με την πολιτική του Twitter". Αν και αναφέρει επίσης ότι οι ψεύτικοι λογαριασμοί επιτρέπονται με την προϋπόθεση ότι αναφέρεται με σαφήνεια στο προφίλ του λογαριασμού ότι πρόκειται για ψεύτικο λογαριασμό.

Για να αποφευχθούν αυτές οι καταστάσεις, το Twitter έχει ένα μπλε σήμα ελέγχου, το οποίο εμφανίζεται στα προφίλ που έχουν πιστοποιηθεί ως αυθεντικά από το κοινωνικό δίκτυο. Το σήμα ελέγχου βοηθά τους χρήστες να ανακαλύψουν πηγές πληροφοριών υψηλής ποιότητας και να είναι βέβαιοι ότι τα tweets που αποστέλλονται από έναν λογαριασμό προέρχονται από νόμιμη πηγή. Το σήμα θα εμφανιστεί πάνω δεξιά στο προφίλ των χρηστών ακριβώς πάνω από το όνομα, την τοποθεσία και το βιογραφικό. Εάν εμφανίζεται κάπου αλλού στη σελίδα του προφίλ ενός χρήστη (όπως στο avatar ή στο φόντο), τότε ο λογαριασμός δεν έχει πιστοποιηθεί. Το Twitter συνεχώς επαληθεύει τους λογαριασμούς του, εστιάζοντας σε αυτούς που αναζητούν περισσότερο οι χρήστες και δεν δέχεται αιτήσεις πιστοποίησης από το ευρύ κοινό.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΟΕΓΚΛΗΜΑ,TWITTER,PANDA SECURITY,

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home