Προωθώντας το ψηφιακό Δημόσιο

Κάτι κινείται μεν, χρειάζονται περισσότερο δε...

Προωθώντας το ψηφιακό Δημόσιο

Το σχέδιο που υπάρχει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης είναι τουλάχιστον φιλόδοξο. Το επεσήμανε άλλωστε και ο αρμόδιος υφυπουργός Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Μανούσος Βολουδάκης σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης. Το όραμα δεν είναι άλλο από την πλήρη ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα στη χώρα μας και ο περιορισμός της γραφειοκρατίας. Με στόχο, μάλιστα, να περιοριστεί πραγματικά η γραφειοκρατία και όχι απλώς να ψηφιοποιηθεί, όπως τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης στη σύντομη παρέμβαση του στην ίδια συνάντηση.

Οι βασικές αρχές του σχεδίου έχουν λογική. Υπάρχουν δύο έργα – πυλώνες, πάνω στους οποίους θα στηριχθεί η υλοποίηση της ψηφιοποίησης της Δημόσιας Διοίκησης. Το πρώτο είναι η δημιουργία μίας πλατφόρμας παροχής ψηφιακών υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις (Citizen Relationship Management System – CRMS) μέσω της οποίας θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά σχεδόν τα πάντα.

Το δεύτερο είναι μία πλατφόρμα ενδοκυβερνητικής συνεργασίας όπου θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή επίσης όλα εκείνα που απαιτούνται για να συνεννοηθούν οι δημόσιοι φορείς μεταξύ τους.

Το πρώτο έργο έχει ήδη προκηρυχθεί, για το δεύτερο πρόκειται να προκηρυχθεί εντός της επόμενης εβδομάδας και ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 21,5 εκατ. ευρώ. Το μόνο πρόβλημα είναι πως η τελική παράδοση των έργων εκτιμάται πως θα γίνει το α’ εξάμηνο του 2015!

Μέχρι τότε, τι θα κάνουμε; Σύμφωνα με τον κ. Βολουδάκη, θα αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές και θα αυξάνονται σταδιακά οι υπηρεσίες που θα παρέχονται προς τους πολίτες. Αν αναρωτιέται κανείς ποιες είναι αυτές οι υφιστάμενες υποδομές, να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχει μία διαδικτυακή πύλη ονόματι Ερμής (www.ermis.gov.gr) που λειτουργεί από το 2009 μεν, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι πως ελάχιστοι Έλληνες την γνωρίζουν. (Αν κάνω λάθος, σας παρακαλώ διορθώστε με).

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για δράσεις και έργα που ήδη γίνονται. Για παράδειγμα, η ψηφιακή υπογραφή, η οποία θεσμοθετήθηκε το …2001 αλλά άρχισε να είναι διαθέσιμη το 2009! Και μόλις φέτος συζητάμε να είναι υποχρεωτική η χρήση της όπως και αυτή της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων σε όλες τις κεντρικές υπηρεσίες των υπουργείων ως τον Ιούνιο του 2013. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης βρίσκεται σε εξέλιξη, ελπίζουμε αυτή τη φορά τα σεμινάρια να μην είναι εις ματαίω, όπως έχει συμβεί πολλάκις στο παρελθόν.

Σημειωτέον πως ψηφιακή υπογραφή μπορεί να πάρει και ο πολίτης. Πηγαίνει στο ΚΕΠ και παίρνει όνομα χρήστη και κωδικό για χρήση στον Ερμή. Το επόμενο βήμα είναι να παίρνει και το ειδικό λογισμικό για εγκατάσταση σε USB και χρήση του τελευταίου προκειμένου να διεκπεραιώνει και πληρωμές προς το Δημόσιο. Αυτό και αν θέλουμε να το δούμε.

Επίσης, ο κ. Βολουδάκης ανέφερε ότι από την 1η Ιανουαρίου 2013 έχουν διασυνδεθεί τα ληξιαρχεία με τα μητρώα των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ μέσω του Ερμής υπάρχει πλέον η δυνατότητα για αυτόματη αδειοδότηση επαγγελμάτων παροχής υπηρεσιών. Έτσι, ο ενδιαφερόμενος μπορεί πλέον να υποβάλλει ηλεκτρονικά την αίτησή του, μαζί με τα δικαιολογητικά, και αν ο αρμόδιος κατά περίπτωση φορέας δεν την απορρίψει εντός ορισμένης προθεσμίας, τότε η άδεια έχει παρασχεθεί σιωπηρά, και ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ξεκινήσει να εργάζεται νόμιμα. Μόνη προϋπόθεση να έχει υποβάλλει τα δικαιολογητικά και την αίτηση με απλή ηλεκτρονική υπογραφή (σ.σ. αυτή που αναφέραμε πιο πάνω), για την οποία θα χρειαστεί μια επίσκεψη σε οποιοδήποτε ΚΕΠ, για την φυσική του ταυτοποίηση.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι επίσης ότι σταδιακά θα παρέχεται η δυνατότητα αυτοματοποιημένων ηλεκτρονικών πληρωμών προς το Δημόσιο. Εντός του Φεβρουαρίου θα είναι διαθέσιμα από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, ηλεκτρονικά τα παράβολα γάμου, ΚΤΕΟ, έκδοσης διαβατηρίων/ταυτότητας, και ακολουθούν ορισμένα από τα σχετικά με την έναρξη επαγγέλματος.

Τα παραπάνω σίγουρα αποτελούν κάποια βήματα προόδου, αλλά θα πρέπει να επιταχύνουμε λίγο το βήμα μας. Και θα πρέπει επιπλέον να γίνουν γνωστά στο κοινό τι υπάρχει διαθέσιμο. Αν και ενδεχομένως, το πιο σημαντικό θα ήταν να αρχίσουν οι δημόσιοι φορείς από μόνοι τους να αξιοποιούν όλα τα συστήματα που έχουν στη διάθεση τους και να είναι εκείνοι που θα πιέζουν την κεντρική διοίκηση για χρήση των ψηφιακών υποδομών για απλούστευση των διαδικασιών. Η αλλαγή της νοοτροπίας είναι το πλέον κρίσιμης σημασίας στοιχείο που πρέπει απαραίτητα να προωθήσουμε. Διαφορετικά, ότι πλατφόρμες και αν γίνουν, πραγματική αλλαγή δεν θα υπάρξει…

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home