5G και δικτυωμένη κοινωνία

Το 4G μπορεί να κάνει μόλις τα πρώτα του βήματα σε εμπορικό επίπεδο, αλλά οι πρώτες συζητήσεις έχουν ήδη αρχίσει να ξεκινούν. Η Ericsson είναι η πρώτη που έκανε μία πρώτη αναφορά κατά τη διάρκεια του MWC 2013 που βρίσκεται εν εξελίξει, στο πλαίσιο, όμως, της προσπάθειας της να προωθήσει το όραμα της “δικτυωμένης κοινωνίας” (networked society).

“Φανταστείτε έναν κόσμο όπου με τη χρήση της τεχνολογίας και τη διασύνδεση των συσκευών, η καθημερινότητα μας θα είναι πολύ καλύτερη” σημείωσε στο deasy.gr o Erik Krusse, Networked Society evangelist της Ericsson, o οποίος μας παρουσίασε και μία σειρά από παραδείγματα εφαρμογών της δικτυωμένης κοινωνίας. Όπως, για παράδειγμα, το παράδειγμα μίας αγροτικής εταιρείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία χρησιμοποιεί αισθητήρες και machine to machine (M2M) εφαρμογές προκειμένου να βελτιώσει την παραγωγή της αλλά και την αλυσίδα προμηθειών της. “Ένα άλλο παράδειγμα είναι η περίπτωση ενόας ατυχημάτος σε κάποιο κεντρικό δρόμο πόλης με κυκλοφοριακό φόρτο, όπου οι αρχές μπορούν να απαγορεύσουν την κυκλοφορία προς το σημείο του δυστυχήματος, ενημερώνοντας τους οδηγούς που πλησιάζουν προς τα εκεί” σημείωσε ο κ Krusse, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό μέσω της δικτύωσης των αυτοκινήτων, των καμερών ασφαλείας και των φαναριών. “Όμως, δεν είναι μόνο ένα δίκτυο συσκευών αλλά και ένα δίκτυο ανθρώπων” σημειώνει το στέλεχος της Ericsson.

Βέβαια, απέχουμε αρκετά από αυτό το στάδιο. “Μόνο μερικώς έχουν υλοποιηθεί τέτοιου είδους λύσεις σε πόλεις, όπως το Σανταντέρ της Ισπανίας” ανέφερε ο κ. Krusse, για τον οποίο το πρώτο βήμα πρέπει να είναι η ψηφιοποίηση του κράτους. Το παράδειγμα που χρησιμοποίησε ήταν αυτό της Εσθονίας, όπου οι πολίτες μέσω είτε μίας προσωπικής κάρτας ή χρησιμοποιώντας το κινητό τηλέφωνο τους μπορούν να διεκπεραιώσουν όλες τις συναλλαγές με το κράτος. “Όταν υλοποίησαν την υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ύστερα από μερικούς μήνες μείωσαν τους φόρους. Γιατί τα έσοδα είχαν αυξηθεί” δήλωσε με νόημα ο κ. Krusse.

Βέβαια, όλες αυτές οι υποδομές θα αρχίσουν να απαιτούν σε μερικά χρόνια και νέες υποδομές και τη λύση ενδέχεται να προσφέρει το 5G. Σημειωτέον πως στην κινητή τηλεφωνία, πρακτικά έχουμε μία αλλαγή γενιάς κάθε δέκα χρόνια, αλλά η προετοιμασία σε επίπεδο κυρίως πρωτοκόλλων ξεκινά δέκα χρόνια νωρίτερα. Όταν δηλαδή ξεκινά η εμπορική υλοποίηση της προηγούμενης γενιάς. Όπως συμβαίνει τώρα με το 5G.

Στο μεταξύ, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν ήδη όσον αφορά στην διακίνηση δεδομένων είναι απαραίτητη η καλύτερη αξιοποίηση αλλά και ενίσχυση των υπάρχοντων υποδομών. Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι ένα από τα “καυτά” θέματα του MWC είναι οι μικρού μεγέθους σταθμοί βάσης (small cells). H Ericsson παρουσιάζει μάλιστα μία ενδιαφέρουσα λύση, η οποία συνδυάζει ένα small cell με υποδομές WiFi, προσφέροντας ολοκληρωμένη λύση σε έναν πάροχο που θέλει να προσφέρει υπηρεσίες πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω δικτύου κινητής αλλά και WiFi. Μάλιστα, η λύση της Ericsson είναι αρκετά έξυπνη ώστε να κατανοεί αν το WiFi είναι αρκετά ισχυρό ώστε να προσφέρει καλύτερη εμπειρία από το 3G και μόνο σε αυτή την περίπτωση να επιτρέπει την πρόσβαση. Οι έξυπνες υποδομές ίσως να είναι η μόνη απάντηση στο πρόβλημα που δημιουργείται με τις αυξημένες ανάγκες για χωρητικότητα που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται.

Σχόλια

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Home