Σημάδι ελαφράς βελτίωσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τους αρκετά αισιόδοξους το γεγονός ότι η ελληνική αγορά των καταναλωτικών τεχνολογικών προϊόντων κινήθηκε πτωτικά κατά μονοψήφιο ποσοστό το δ’ τρίμηνο του 2012 όταν τα υπόλοιπα τρίμηνα της προηγούμενης χρονιάς τα αντίστοιχα νούμερα ήταν διψήφια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της γνωστής εταιρείας ερευνών GfK, το δ’ τρίμηνο του 2012, η αγορά των τεχνολογικά καταναλωτικών προϊόντων ανήλθε στα 523,5 εκατομμύρια ευρώ το δ’ τρίμηνο του 2012, παρουσιάζοντας μια πτώση της τάξεως του 9,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011. Ποσοστό που δείχνει πως υπήρξε μεν μία σταθερότητα αλλά η χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη και τα μικρά διαθέσιμα εισοδήματα κράτησαν την κατανάλωση σε χαμηλά μεν επίπεδα καλύτερα όμως σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα του έτους (α’ τρίμηνο -16,2%, β’ τρίμηνο -18,9%, γ’ τρίμηνο -17,3%). Συνολικά, η αγορά των τεχνολογικά καταναλωτικών προϊόντων παρουσίασε μία πτώση της τάξεως του 15,2% στο σύνολο της χρονιάς και η συνολική αξία διαμορφώθηκε στα 1,858 δισ. ευρώ.
Πίσω στα αποτελέσματα του δ’ τριμήνου, σύμφωνα με την GfK, τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά προϊόντα (CE) ήταν ο τομέας που παρουσίασε ένα θετικό αποτέλεσμα με την μικρότερη μείωση της τάξης του 3,2% ακολουθούμενος από τον τομέα των προϊόντων τεχνολογίας που παρουσίασε μείωση μόνο κατά 6,8%. Στην πρώτη περίπτωση, η σχετικά καλή απόδοση αποδίδεται στις τηλεοράσεις και δη σε εκείνες με ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη, δεδομένου ότι τον Δεκέμβριο είχαμε την ολοκλήρωση της ψηφιακής μετάβασης στη Θεσσαλονίκη
Τα φωτογραφικά είδη και οι μεγάλες οικιακές συσκευές ήταν οι τομείς που είχαν την χαμηλότερη απόδοση, με μείωση 21,3%, και 17,5% αντίστοιχα. Οι αγορές των μικρών οικιακών συσκευών, των τηλεπικοινωνιών και των ειδών εξοπλισμού γραφείου είχαν σχετικά καλύτερη απόδοση παρουσιάζοντας μείωση 11,1%, 8,8% και 10,5% αντίστοιχα.
Όσον αφορά στο 2013, η εκτίμηση της GfK είναι πως η αγορά θα δείξει σημάδια ανάκαμψης ειδικά προς το τέλος του έτους κινούμενη μεν πτωτικά αλλά πολύ πιθανά με μικρότερους σε διαχείριση ρυθμούς.
Σχόλια