Μια ενδιαφέρουσα υπόθεση έφθασε σε μία από τις δικαστικές αίθουσες του κτιρίου 5 στην Ευελπίδων.
Η Ανώνυμη Εταιρεία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) ζήτησε να υποχρεωθούν οι εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες σύνδεσης με το Internet να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε 10 sites που, κατά την ΑΕΠΙ, χρησιμοποιούνται για την παράνομη διανομή περιεχομένου (κάνουν δηλαδή αυτό που λέμε πειρατεία ή “πειρατεία”).
Η ΑΕΠΙ ζητάει την έκδοση προσωρινής διαταγής προκειμένου να υποχρεωθούν οι ΟΤΕ, Wind, Vodafone, Forthnet, Hellas Online, On Telecoms αλλά και το ΕΔΕΤ (που διασυνδέει την εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα με το Internet) να μη δίνουν στους πελάτες τους τη δυνατότητα πρόσβασης στα συγκεκριμένα sites. Το θέμα ανέδειξε το adslgr.com, στο οποίο θα βρεις και τα δικόγραφα με το αίτημα της ΑΕΠΙ.
Ο συντάκτης (του adslgr.com, όχι του δικογράφου) παρατηρεί πως είναι η πρώτη φορά που μια τέτοια υπόθεση φτάνει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Εξ όσων θυμόμαστε έχει δίκιο, μιας και στο παρελθόν έχουμε δει περιπτώσεις όπου η νομική διαδικασία ξεκίνησε εναντίον ανθρώπων που κατηγορήθηκαν για διανομή περιεχομένου, αλλά όχι εναντίον όλων των παρόχων.
Το ζήτημα εδώ δεν είναι αν τα sites που περιλαμβάνει στην αίτησή της η ΑΕΠΙ διανέμουν παράνομο περιεχόμενο ή όχι. Αυτό είναι τμήμα μιας τεράστιας συζήτησης που δεν είναι της παρούσης. Το θέμα είναι πως η ΑΕΠΙ ζητάει από τους παρόχους να αστυνομεύσουν την κίνηση των δεδομένων τους και με τον τρόπο αυτό ανοίγει έναν επικίνδυνο δρόμο, παρόμοιο (τηρουμένων των αναλογιών) με εκείνο που είχε επιχειρήσει να ανοίξει η διεθνής συνθήκη ACTA που μετά από κινητοποιήσεις ενταφιάστηκε (ελπίζουμε οριστικά) από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Βέβαια, θα πείτε, η Ελλάδα είχε σπεύσει να βάλει την υπογραφή της κάτω από τη συνθήκη. Αλλά ας δούμε τι θα πει και η Δικαιοσύνη...
Σχόλια