Όπως έχω πει και παλιότερα, άλλοτε έμμεσα και άλλοτε άμεσα στο... πρωτάθλημα μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας είμαι μάλλον "οπαδός" της Google για μια σειρά από λόγους που ίσως αναλύσω στο μέλλον. Αυτό δε σημαίνει ότι είμαι "fanboy" -θεωρώ ότι η εταιρεία έχει στο ενεργητικό της αρκετές αστοχίες και είμαι βέβαιος ότι όσο μεγαλώνει και θα διευρύνεται, οι αστοχίες αυτές θα πληθαίνουν. Δείγμα μιας τέτοιας αστοχίας εκτιμώ ότι είναι και οι δηλώσεις που συνοδεύουν το πορτάρισμα στο iOS του Google Now, του εργαλείου έρευνας και αναγνώρισης φωνής η έκδοση 3.0 του οποίου διατίθεται από προχθές στο iTunes.
Καταλαβαίνω ότι μετά την έμμεση νίκη της επί της Apple στους χάρτες και την πλοήγηση ("έμμεση" καθώς βασικά επρόκειτο για αστοχία της τελευταίας), η Google θέλει να συνεχίσει το σφυροκόπημα στην ανταγωνίστριά της στα κινητά, προκαλώντας σε ευθεία αναμέτρηση ένα από τα μεγάλα της όπλα, το Siri. Καταλαβαίνω επίσης ότι επιλέγει να το κάνει προβάλλοντας εμμέσως πλην σαφώς την πίστη της ηγεσίας της στα φιλόδοξα μελλοντολογικά πλάνα* ειδικά τώρα που η Apple έχει χάσει τον "οραματιστή" της, οι κ.κ. Πέιτζ και Μπριν μπορούν να εμφανίζονται σαν οι "μάγοι του Internet". Καθείς και τα όπλα του και είμαι σχεδόν βέβαιος ότι η εκστρατεία τους θα αποδώσει.
Από την άλλη, όταν διαβάζω τις δηλώσεις της Ταμάρ Γιεχόσουα, διευθύντριας διαχείρισης προϊόντων έρευνας σχετικά με το καινούριο Google Now, δεν μπορώ παρά να σηκώσω ένα (ή και δύο) φρύδια με δυσπιστία: "Σας προσφέρουμε την απάντηση πριν ακόμα ρωτήσετε"; "Η Google μπορεί να προβλέψει τη γνώση που θέλετε πριν συνειδητοποιήσετε ότι τη θέλετε"; Συγνώμη κιόλας, αλλά κρίνοντας από τις προτάσεις αναζήτησης που εμφανίζονται όταν χρησιμοποιώ ακόμα και την απλή μηχανή, στην καλύτερη περίπτωση οι αλγόριθμοι πέφτουν μέσα σε ένα ποσοστό 20%. Και παρότι το 20% είναι εντυπωσιακό, σίγουρα δεν είναι και ο θρίαμβος που θα ήθελε ο μηχανισμός μάρκετινγκ της Google.
Όσοι ασχολούμαστε με την τεχνολογία ξέρουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι γι αυτή την αγορά το ιερό δισκοπότηρο, η πηγή της νεότητας και το Ελντοράντο -μαζί! Και ξέρουμε επίσης ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι να φτάσουν και στον απλό χρήστη, κάποιες μηχανές που πραγματικά μπορούν να περάσουν τη δοκιμασία Τούρινγκ* πιθανότατα μπορούν να το κάνουν και οι υπάρχοντες υπέρ-υπολογιστές αλλά η αγορά για Cray Titan των 17,59 petaFLOPS είναι σχετικά μικρή, μάλλον λόγω των 97 εκατομμυρίων δολαρίων που κοστίζουν. Όταν όμως βλέπουμε ότι μια βασική εφαρμογή όπως είναι το GMail δεν μπορεί να "μάθει" να χρησιμοποιεί ένα απλό φίλτρο, είναι επιεικώς αστείο να θεωρούμε ότι το όποιο Google Now διαθέτει αρκετή ευφυΐα ώστε να καταφέρει να "μου προσφέρει την απάντηση πριν ακόμα ρωτήσω" -προσωπικά θα είμαι ικανοποιημένος αν καταφέρει να μου προσφέρει μια (σχετικά εύστοχη) απάντηση αφού ρωτήσω!
Σχόλια