Έχουν περάσει ακριβώς 20 χρόνια από το καλοκαίρι του 1993 όταν η Telestet και λίγες ημέρες αργότερα η Panafon έθεταν σε λειτουργία τα πρώτα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα. Τώρα, η Wind Ελλάς με τη Vodafone Ελλάδος, όπως ονομάζονται πλέον η Telestet και η Panafon αντίστοιχα προετοιμάζονται πυρετωδώς προκειμένου από τον Σεπτέμβριο, εφόσον η ρυθμιστική αρχή (ΕΕΤΤ) τους δώσει το «πράσινο φως» εντός του Ιουλίου όπως και αναμένεται, να ξεκινήσουν την προσπάθεια για τη μερική κοινή χρήση των δικτύων τους.
Η επισημοποίηση της συμφωνίας ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς το θέμα ήταν «καυτό» εδώ και αρκετούς μήνες. Και η συνεργασία αυτή αναμένεται να έχει αρκετά οφέλη και για τους καταναλωτές, πέραν της μείωσης του λειτουργικού κόστους για τις δύο εταιρείες.
Κατ’ αρχήν, να επισημάνουμε μερικά ενδιαφέροντα στοιχεία και λεπτομέρειες της συμφωνίας:
Το πρώτο είναι πως δεν αφορά όλο το δίκτυο των δύο εταιρειών. Αλλά μόνο τις κεραίες και τους σταθμούς βάσης. Και, μάλιστα, όχι και όλες. Όταν το έργο ολοκληρωθεί –εντός της επόμενης διετίας δηλαδή- το κοινό δίκτυο θα περιλαμβάνει όλες τις κεραίες της περιφέρειας και ένα σημαντικό κομμάτι –αλλά όχι όλες- στα αστικά κέντρα.
Το δεύτερο είναι πως η ενοποίηση θα γίνει σταδιακά. Και αυτό γιατί απαιτείται να δουν οι δύο εταιρείες ποιες κεραίες θα καταργήσουν, πού θα είναι οι κοινοί σταθμοί και άλλα τεχνικά ζητήματα που δεν είναι καθόλου απλά θέματα στην επίλυση τους.
Το τρίτο είναι ότι η συμφωνία δεν αφορά το 4G δίκτυο. Η Vodafone έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το δικό της 4G δίκτυο, η Wind μάλλον θα το κάνει σε επόμενη φάση, αλλά για τον επόμενο χρόνο, το 4G δεν αποτελεί κομμάτι του κοινού δικτύου.
Τα οφέλη
Το σημαντικότερο όφελος είναι απλό: καλύτερη κάλυψη για τους πελάτες της Vodafone και της Wind. Οι «τρύπες» που έχουν στην κάλυψη τους οι δύο εταιρείες δεν είναι κοινές, οπότε με μία καλή μέτρηση θα μπορέσουν να δουν πως θα αλληλοκαλύψουν τις αδυναμίες τους στην περιφέρεια. Επιπλέον, θα μπορούν πλέον να κινηθούν και στην κάλυψη σημείων που μέχρι τώρα δεν είχε νόημα –από οικονομικής απόψεως- να εγκαταστήσουν μία κεραία. Αλλά επειδή η νέα κεραία θα αφορά τους πελάτες δύο δικτύων –οι οποίοι μαζί αντιπροσωπεύουν το 50% των συνδέσεων στην Ελλάδα- είναι προφανές ότι τα δεδομένα αλλάζουν. Γενικότερα, η ποιότητα της υπηρεσίας αναμένεται να βελτιωθεί σημαντικά σε βάθος διετίας και καθώς θα προχωρά η ενοποίηση.
Σε επίπεδο τιμολογιακής πολιτικής δεν αναμένονται αλλαγές. Όμως, από τη στιγμή που οι δύο εταιρείες μειώνουν τα λειτουργικά κόστη τους, ενδεχομένως να αποφασίσουν να περάσουν ένα κομμάτι της μείωσης και στα τιμολόγια τους. Άλλωστε, ο ανταγωνισμός είναι αρκετά δυνατός τους τελευταίους μήνες. Μια απαραίττητη όμως σημείωση: επειδή Vodafone και Wind συνεργάζονται πλέον στον τομέα του δικτύου δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα συνεργαστούν και σε εμπορικά θέματα. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί.
Σχόλια