Συναγερμό δείχνει να έχoυν χτυπήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στην Ευρώπη όσον αφορά την ανάπτυξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κομισιόν εξέδωσε πρόσφατα ανακοίνωση με τίτλο “Δικτυωμένη ήπειρος; Τρία τέταρτα δεν έχουν 4G πρόσβαση” όπου φιλοξενούνται δηλώσεις της Επιτρόπου για την Ψηφιακή Ατζέντα, Νέλι Κρους που δεν συνηθίζονται από Ευρωπαίους αξιωματούχους. “Είμαι με την πλευρά των πολιτών, των φορολογούμενων, των ψηφοφόρων που θέλουν τα κινητά τηλέφωνα τους και τα tablets να δουλεύουν. Είναι ενοχλητικό το τηλέφωνο μου να μην λειτουργεί στις Βρυξέλλες επειδή έχουμε μόνο 3G. Εκατομμύρια άνθρωποι μοιράζονται την ενόχληση μου κάθε μέρα” σημείωσε η κ. Κρους.
Στοιχεία
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ίδια ανακοίνωση, υπάρχουν 3 κράτη – μέλη που δεν έχουν καθόλου δίκτυο 4G (Κύπρος, Ιρλανδία και Μάλτα), ενώ μόνο η Γερμανία, η Εσθονία και η Σουηδία διαθέτουν εκτεταμένο δίκτυο 4ης γενιάς. Ουσιαστικά, καμία αγροτική περιοχή στην ΕΕ δεν καλύπτεται από δίκτυο 4G, ενώ συνολικά η Ευρώπη διαθέτει μόλις το 5 % των συνδέσεων και συνδρομών 4G σε παγκόσμιο επίπεδο. "Η οικονομία δεν μπορεί να λειτουργήσει με τέτοιες συνθήκες, οι οποίες, εξάλλου, υποβιβάζουν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας τους κατοίκους της υπαίθρου και όσους επισκέπτονται τέτοιες περιοχές στις διακοπές τους", δήλωσε η κ. Κρους, προσθέτοντας ότι “δεν έχει σημασία πού βρίσκεται κανείς. Εφόσον πληρώνει για να αγοράσει μία συσκευή και μια συνδρομή κινητής τηλεφωνίας, αυτή θα πρέπει να λειτουργεί".
Η εκδήλωση της δυσαρέσκειας της κ. Κρους δεν είναι τυχαία. Η Ευρώπη μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρείτο πρωτοπόρος στο χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Όμως, οι Ηνωμένες Πολιτείες, εκμεταλλευόμενες την ηγετική θέση των αμερικανικών εταιρειών στα λειτουργικά συστήματα των smartphones (Apple iOS και Google Android) σε συνδυασμό με την ταχύτατη μετάβαση σε δίκτυα 4G από τους μεγάλους παρόχους στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού (Verizon Wireless, AT&T) δείχνουν να έχουν αποκτήσει σημαντικό προβάδισμα.
Περισσότερο φάσμα
Η άποψη της ΕΕ είναι ότι απαιτείται η διάθεση επιπλέον φάσματος για δίκτυα 4G. Τα συγκεκριμένα δίκτυα μπορούν να λειτουργήσουν σε υπάρχουσες συχνότητες, όπως τα 1800 MΗz, όπως κάνουν στην Ελλάδα οι Cosmote και Vodafone, όμως τα 800 MΗz θεωρούνται ως η ιδανική φασματική περιοχή. Εκεί βρίσκεται και το αποκαλούμενο ψηφιακό μέρισμα, ήτοι οι συχνότητες που θα περισσέψουν από τη μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή τηλεόραση, και οι οποίες θα πρέπει να αποδοθούν για χρήση από δίκτυα κινητής.
Όμως, αρκετές χώρες της ΕΕ, ενώ το χρονικό όριο ήταν μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2013, δεν έχουν ακόμη εκπληρώσει αυτή τη δέσμευση, και πολλές από αυτές ζήτησαν επιπλέον προθεσμία. Η Κομισιόν την έδωσε μεν αλλά με την κ. Κρους να εκδηλώνει όποτε μπορεί τη δυσαρέσκεια της και πλέον να πιέζει προκειμένου το θέμα να διευθετηθεί τουλάχιστον εντός του 2014.
Ελλάδα
Στην Ελλάδα η σχετική διαδικασία είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2014. Από την άλλη πλευρά, πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί πως Cosmote και Vodafone έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη των δικτύων 4G και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επεκτείνει σε αρκετές περιοχές την κάλυψη που προσφέρουν. Βέβαια, ακόμη δεν υπάρχουν πολλές συσκευές που να λειτουργούν σε αυτά τα δίκτυα, αλλά ο αριθμός τους αυξάνεται διαρκώς.
Σχόλια